
HET BELANG VAN SNIPPETS VOOR SEO
Wat is een snippet en wat is het belang van een snippet voor SEO?
Wist je dat er verschillende soorten snippets zijn?
Kom er hier alles over te weten!
WAT IS EEN SNIPPET?
De snippet is de korte preview die de zoekmachine je laat zien voor elke gevonden webpagina in de organische zoekresultaten. Het is een extractie van de inhoud van die website pagina en bestaat uit de URL, de titel en een kort stukje tekst met in het vet gedrukt de ingevoegde zoekwoorden.
Het is dan ook het allereerste wat je ziet bij de presentatie van de webpagina’s op de zoekresultatenpagina.

WAAR HAALT DE ZOEKMACHINE DE SNIPPET VANDAAN?
Meestal neemt de zoekmachine jouw tekst uit de meta description over. De meta omschrijving staat in de head van je website code en is verder niet zichtbaar voor website bezoekers.
De meta omschrijving werd immers geschreven door de website-eigenaar of -ontwerper. Die zou het beste op de hoogte moeten zijn van wat er precies op die webpagina te vinden is.
Een snippet probeert namelijk een ultrakorte inhoud van die pagina te bieden met daarin de ingetypte zoekwoorden van de zoekmachinegebruiker. De zoekmachine probeert natuurlijk zijn klant ook de meest relevante inhoud te presenteren als antwoord op de zoekvraag. Google kan er echter ook voor kiezen een kort stukje uit je website zelf weer te geven als snippet, indien dit stukje tekst de vraag van de Google raadpleger het beste beantwoordt.
In de snippet worden de woorden waarop de zoeker gezocht heeft vet gedrukt. Dit duidt het belang van de websitepagina aan, als relevant antwoord op de zoekvraag.
WAAROM IS EEN SNIPPET BELANGRIJK VOOR SEO?
Aangezien het de eerste kennismaking is met jouw website door een gebruiker op de zoekmachineresultatenpagina, ligt het meestal aan de snippet of jouw website al dan niet aangeklikt wordt. Daarom is een goede snippet even belangrijk als je elevator pitch. Je hebt maar 1 kans op een goede eerste indruk waardoor een potentiële klant meer wil weten over jouw onderneming of content.
Het is aan te raden zelf je meta omschrijvingen te optimaliseren door de zoekwoorden toe te voegen waarop je gevonden wil worden. Dit omdat je wil dat Google deze omschrijving laat zien en niet een zelf gekozen stukje uit je website.
Zo zijn ook leesbare en begrijpbare URL’s veel aantrekkelijker om op te klikken dan automatisch gegenereerde URL’s met indexnummers en onbegrijpelijke code.
WAT VERWACHT DE ZOEKMACHINE VAN EEN SNIPPET?
Google (of andere zoekmachines) verwachten dat een snippet zo nauwkeurig mogelijk de inhoud van die webpagina weergeeft. Daarom verkiezen ze meestal de meta omschrijving weer te geven als snippet.
Deze omschrijving geeft namelijk een goed idee weer van de website inhoud. Het helpt echter niet je meta description vol zoekwoorden te proppen. Dat vindt Google ook een grote afknapper.
WAAROM BESLIST GOOGLE SOMS EEN ANDERE SNIPPET WEER TE GEVEN DAN DE META OMSCHRIJVING?
Indien de zoekmachine oordeelt dat je meta omschrijving niet afdoende is om als antwoord op de zoekvraag te dienen, kan het zijn dat je pagina alsnog getoond wordt met een snippet die Google zelf gemaakt heeft. Zo kan Google een snippet tonen die overeenkomt met een stukje tekst uit je webpagina of blog dat een relevanter antwoord geeft op de zoekvraag. Ook de zoekmachine doet altijd zijn best zo klantvriendelijk mogelijk uit de hoek te komen en wil de gebruiker precies dat geven wat hij zoekt.
WAT IS EEN RICH SNIPPET?

Een rich snippet is een verrijkte snippet, nl. een snippet waaraan meer details worden toegevoegd dan aan de gemiddelde snippet. Deze details kunnen afbeeldingen, beoordelingen, de auteur, de data, de locaties, video’s, enz. zijn. Website-eigenaars kunnen Google op de hoogte brengen van deze extra informatie door gebruik te maken van structured data. Dit zijn extra stukjes code die je toevoegt aan je webpagina zodat Google de structuur, inhoud en opmaak van je pagina beter begrijpt.
Deze rich snippets nemen een belangrijke plaats in op de zoekmachineresultatenpagina. Daarbovenop nemen ze ook MEER plaats in dan een gewone snippet. De zoekmachine beslist soms zelf om een rich snippet te tonen van gegevens die hij relevant acht.
RICH SNIPPETS EN SEO
Vanzelfsprekend mikt elk bedrijf dat SEO serieus neemt op het bekomen van een rich snippet op de zoekmachineresultatenpagina. Niet enkel zijn deze webpagina’s zichtbaarder voor gebruikers, ze zijn ook aantrekkelijker. Op rich snippets klikken websitegebruikers vaker door dan op eenvoudige snippets.
WELKE GEGEVENS KOMEN IN AANMERKING VOOR EEN RICH SNIPPET?
De belangrijkste zaken die als rich snippet kunnen weergegeven worden zijn:
- Producten
- Recepten
- Evenementen
- Video’s
- Reviews (beoordelingen)
- Cursussen en opleidingen
- Blog artikels
Zo kan je aan je zoekmachine door de markup code toe te voegen aan je webpagina duidelijk maken waarover je pagina precies gaat. Op die manier zal de zoekmachine sneller de structuur van deze data (structured data) begrijpen.
Verschillende belangrijke zoekmachines kwamen overeen welke data gebruikt kunnen worden om deze structurele opbouw toe te voegen. Dit werd allemaal verzameld op de website: https://www.schema.org.
Ben je minder handig in het toevoegen van code aan je website? Dan heeft Google ook hiervoor een handige hulptool ontwikkeld, de data highlighter.
Deze tool helpt je op een heel eenvoudige manier de structuur van je webpagina duidelijk te maken aan Google: https://www.google.com/webmasters/tools/data-highlighter
Let wel op: je webpagina moet al eerste gecrawld en geïndexeerd zijn door Google alvorens je de nodige data kan highlighten voor markup. Ook moet je website verbonden zijn met Google Search Console.
WAT IS EEN FEATURED SNIPPET?

Een featured snippet is een snippet waarbij de zoekmachine meteen het antwoord op jouw vraag toont. Deze featured snippets worden meestal helemaal bovenaan de pagina weergegeven, maar ook niet altijd.
Aangezien een featured snippet onmiddellijk het gevraagde antwoord toont, is de kans dat de zoekmachinegebruiker nog doorklikt naar jouw eigenlijke website veel kleiner. Daarom zijn featured snippets zeker niet altijd optimaal in SEO-opzicht.
Ik kreeg op de vraag: “Wat is een pizza?”, van Google de volgende featured snippet aangereikt: zie afbeelding hiernaast.
HET VERSCHIL TUSSEN RICH EN FEATURED SNIPPETS IN SEO OPZICHT
Een rich snippet verschijnt tussen de andere organische zoekresultaten terwijl een featured snippet prominent bovenaan veel ruimte inneemt.
Een rich snippet blijft een hele korte snippet met extra toegevoegde informatie, zoals een afbeelding, een beoordeling, de auteur, enz. waarbij je om alle verdere informatie te bekomen moet doorklikken op de website.
Een featured snippet daarentegen geeft meteen alle nodige antwoorden op de vraag die aan Google gesteld werd. De gebruiker hoeft niet meer door te klikken naar je website om het antwoord te weten te komen.
In SEO-opzicht is een rich snippet dus heel interessant, terwijl je een featured snippet misschien liever wil vermijden.
DE EVOLUTIE VAN RICH SNIPPET NAAR RICH CARD
Zoekmachines als Google worden alsmaar intelligenter en willen hun klanten van meer aantrekkelijke en informatievere zoekresultaten voorzien.
Zo duiken er ook alsmaar vaker “rich cards” op bovenaan op de zoekresultatenpagina.
Deze verrijkte snippets lijken wat op een ouderwetse database kaart of fiche waar je zowat alle gevraagde informatie in een oogwenk op kan terugvinden, vandaar de naam.
Vanzelfsprekend springen deze zoekresultaten nog meer in het oog en verlokken de gebruiker tot doorklikken naar de website.
Google speelt daar enorm op in door aan ondernemers een gratis tool aan te bieden, nl. Google Mijn Bedrijf. Hier kan je als ondernemer een gratis profiel aanmaken dat je bedrijf een prominente plaats toewijst op de zoekresultatenpagina…
SEO EN SNIPPETS: WAT ONTHOU JE?
Als Google je in de organische zoekresultaten beloont met een snippet, mag je daar best blij om zijn. Al klikt misschien niet iedereen meer door na het zien van een featured snippet, je online zichtbaarheid verhoogt toch.
Ook al heb je niet alles zelf in de hand, probeer toch je snippets te optimaliseren door je webpagina te voorzien van een veelzeggende titel tag en meta omschrijving met de ideale zoekwoorden. Kies voor een duidelijke, informatieve en heldere URL voor je webpagina’s. Geef de zoekmachine ook de juiste structured data mee en je bent nog een stap dichter bij het doel.
Heb je hulp nodig bij het creëren van aansprekende snippets? Dan is het tijd om een gesprek in te plannen.

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan gerust op sociale media:
Op zoek naar meer SEO nieuws?

SEO VOOR BEGINNERS
Wil je zelf aan de slag om je website te verbeteren en weet je niet waar je moet beginnen? Deze gids met een duidelijke uitleg over SEO voor beginners helpt je op weg!

SEO TIPS: VERBETER ZELF JE WEBSITE
SEO tips: of hoe verbeter je je eigen website om hem beter zichtbaar te maken voor zoekmachines?

TIPS SEO PROOF WORDPRESS BLOG
Maak jouw content online vindbaar met deze 10 tips voor een SEO proof WordPress blog.