• Astrid

DE EVOLUTIE VAN SECRETARESSE NAAR VIRTUEEL ASSISTENT

Bijgewerkt op: 10 feb.

VAN SECRETARESSE


Antieke typemachine
Oude typemachine

De tijd dat een assistent gewoon secretaresse genoemd werd, kan ik me nog goed herinneren. Bij dat woord kwamen vanzelfsprekend beelden van een schrijfmachine in je hoofd op. Zo heb ik trouwens ook nog dactylo geleerd. Op de antieke machine van mijn ouders. Een nuttige bezigheid die me af en toe wel een gekneusde pink bezorgde toen ik kwam vast te zitten tussen de toetsen. Er was niet alleen behendigheid, maar ook kracht voor nodig. En bovenal veel geduld! Wie herinnert zich nog hoe je dat inktlint moest vervangen?! Ook steno behoorde tot de schooltaken. Deze rare kriebeltaal heb ik echter nooit nodig gehad. De dictafoon was zo veel handiger en sneller!

De klassieke secretaresse zag je ook gewoon aan een bureau zitten, volop bezig met de administratie van het bedrijf. Grote bedrijven hadden zelfs een secretaressenpool waar alle administratieve taken terecht kwamen.

Gelukkig ging de digitale (r)evolutie snel. Wat was ik daar blij om!

Het aanleren van computerprogramma’s (apps) zat nog niet in ons leerpakket op school. We stonden nog maar aan het begin van het digitale tijdperk.

Maar hiermee werken fascineerde me. Zo een grote vooruitgang. Wat was ik blij dat ik die oude schrijfmachine nooit meer uit de kast hoefde te halen! Zelfs tipp-ex werd overbodig.

NAAR MANAGEMENT ASSISTENT

Tijdens mijn carrière werd het woord secretaresse vervangen door management assistent. Dat klonk niet alleen veel omvattend dat was het ook! De taken van de “secretaresse” breidden alsmaar uit door de tijdwinst die er kwam bij de intrede van het digitale tijdperk.

Wat ging die evolutie snel! Programma’s breidden uit, in plaats van de functietoetsen verschenen er afrolmenu’s en tekstverwerking was ineens een grenzeloos spel.

Ook in het takenpakket van de assistent kwam een grote verandering. Van louter administratie tot een uitgebreid, allesomvattend gamma. De organisatie, de planning, het boeken van zakenreizen, reserveren van restaurants, agendabeheer, aankopen van kantoormateriaal,… alles kwam terecht bij deze duizendpoot.

Ook hier was je de steun en toeverlaat van de manager. Een vertrouwenspersoon, want ook toen al waren veel gegevens gevoelig en bepaalde onderwerpen mochten niet met collega’s besproken worden. Je was de stille aanwezige kracht tijdens belangrijke vergaderingen. Jouw manager kon schitteren dankzij de presentatie die jij aaneen geregen had. Ook de koffie verzorgen hoorde er vaak bij.

Door de jaren heen leerde ik werken met tal van verschillende computerprogramma’s. Telkens weer een uitdaging die ik met beide handen aannam.

De economische situatie veranderde, het profiel van de management assistent evolueerde mee. Van personeel werd hoe langer hoe meer verwacht zelf de administratieve taken er bij te nemen. Personeelskosten schoten de lucht in. Bedrijven waren niet meer zo happig op het aannemen van een “secretaresse”. Die taken konden immers toch gemakkelijk verdeeld worden onder het bestaande personeelsbestand. Veel taken werden geautomatiseerd. Denk maar aan het schrijven van brieven. Dat werd allemaal vervangen door e-mails. Koffiemachines maakten het de managers gemakkelijk voor hun eigen drank te zorgen.

De tijd dat je op kantoor aanwezig moest zijn om je werk uit te kunnen voeren is ook voorbij. Dat is nog maar eens bewezen de laatste maanden, toen veel mensen plots uit noodzaak van hun werkgever thuis mochten werken. Het heeft ook tal van voordelen. De tijdswinst is enorm, de impact op de fileproblemen niet minder! Ook het milieu heeft er baat bij.

Thuiswerkplek van een Virtueel Assistent
Thuiswerkplek van een Virtueel Assistent

TOT VIRTUEEL ASSISTENT

De functie van management assistent mag dan misschien langzaamaan uitsterven, het tijdperk van de virtueel assistent is aangebroken.

Het aantal opstartende ondernemers groeit namelijk nog steeds. Mensen zien de vrijheid van het werken als zelfstandige. Ze willen een job waar ze hun passie in kwijt kunnen. Waar ze kunnen groeien op hun tempo.

Als zelfstandige is online zichtbaarheid enorm belangrijk. Potentiële klanten gaan allereerst bij een zoekmachine als Google te rade. Van ondernemers wordt verwacht dat ze met hun tijd meegaan dat ze op de hoogte zijn van alle laatste nieuwtjes, van de meest geschikte applicaties, de talrijke online mogelijkheden. Deze lijst groeit constant.

Wordt het je als kleine zelfstandige allemaal te veel en moeten je kernactiviteiten er bij inboeten? Waarom geen virtueel assistent contacteren?

Je boekhouding doe je toch ook niet zelf?

VIRTUEEL ASSISTENT: HET BEROEP MET TOEKOMST!

Virtueel assistent is het beroep met toekomst! In de Verenigde Staten al een ingeburgerd begrip, volop in opkomst in Europa. Snel zal je merken dat een geschikte assistent onmisbaar is voor de groei van je bedrijf! Een goede boekhouder betaalt zichzelf terug, hetzelfde geldt voor je online assistent.

De facturen zijn ook fiscaal aftrekbaar, de sociale lasten zijn niet voor jou als ondernemer, het is laagdrempelig, ontzettend flexibel en inzetbaar voor datgene wat jij precies nodig hebt.

Daarbij is je assistent zo veel meer dan een assistent. Denk eerder aan een zakenpartner die samen met jou wil gaan voor de groei van jouw onderneming! Je virtueel assistent is namelijk ook een ondernemer net zoals jij! Zo helpen we elkaar.

141 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven