
SEO TERMEN: VERKLARENDE WOORDENLIJST
Deze SEO termen moet je aan je woordenlijst toevoegen wanneer je alles wil weten over zoekmachine optimalisatie! Het volledige ABC van de SEO.
SEO TERMEN BIJNA ALTIJD ENGELSTALIG

SEO = Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie
SEO is de term die gebruikt wordt voor alle (gratis) technieken en praktijken die ervoor moeten zorgen dat jouw website beter gevonden wordt door zoekmachines, zoals Google. De zoekmachine moet vervolgens jouw website de moeite waard vinden om hem te tonen in de zoekresultaten. Omdat je door je website SEO vriendelijk te maken, gemakkelijker organisch verkeer naar je website kan leiden, wordt deze manier van werken door veel website-eigenaars nagestreefd.
SE = Search Engine of zoekmachine
Er bestaan nog steeds talrijke zoekmachines. Zij maken het gemakkelijk websites met de gevraagde informatie aan de hand van je ingegeven zoekwoorden terug te vinden op het web. Vóór het ontstaan van zoekmachines, in de beginperiode van het internet, kon je een website enkel terug vinden aan de hand van een IP-adres.
Hoewel er nog steeds verschillende zoekmachines in gebruik zijn die vooral internationaal veel verschillen, zal ik het hier voornamelijk over Google hebben. Die steekt er in België veruit met kop en nek boven uit. Een zoekmachine, zoals Google, streeft ernaar de gebruiker de meest ideale en behulpzame website met de meest geschikte informatie te laten zien na het intoetsten van zoekwoorden.
SEA = Search Engine Advertising of zoekmachineadverteren
Hierbij betaal je de zoekmachine (Google) voor advertenties die liefst bovenaan of toch op zijn minst op de eerste pagina van de zoekmachineresultaten verschijnen.
Deze advertenties herken je aan het vet gedrukte woord Advertentie of Ad. voor de getoonde website link.
Hierin bestaan 2 categorieën: Google AdWords of Google Shopping.
Adwords laat je websites zien die passen bij jouw gebruikte zoekwoord.
Google Shopping toont je advertenties met producten die onmiddellijk online gekocht kunnen worden.
SEM = Search Engine Marketing of zoekmachine marketing
De verzamelnaam voor SEO en SEA samen.
SERP = Search Engine Results Page
Dit zijn de webpagina’s met zoekresultaten die Google je laat zien wanneer je naar een bepaalde zoekterm surft op het internet. Op de eerste pagina van deze zoekresultatenpagina’s bovenaan staan in de organische resultaten is het doel van SEO.
LANDING PAGE
De landing page is de website pagina waar je websitebezoekers voor het eerst in contact komen met je website. Meestal is dit de homepage, maar het kan ook een andere pagina zijn, zoals een advertentie- of blogpagina.
KEYWORDS of zoekwoorden
De woorden die je intypt in Google als je iets op het internet wil terugvinden. Zoekwoorden maken veel duidelijk over de zoekintentie van de gebruiker. Dit kan gaan om één enkel woord of zelfs om een volledige zin.
Hier zit dan ook meteen het verschil in:
Short Term Keywords: korte zoektermen, 1 woord of enkele. Meestal weinig zeggend. Na een eerste poging zoeken de meeste internetgebruikers nadien op een Long Term Keyword.
Dit kunnen volledige zinnen zijn die de intentie van de zoeker al beter weergeven. De zoeker is meestal al verder gevorderd in zijn zoekproces of weet precies waarnaar hij op zoek is.
Als je dus kan inspelen op Long Term Keywords met je SEO is de kans dat deze websitebezoeker converteert en doorklikt groter dan indien je meespeelt met Short Term Keywords.
Keyword density
De hoeveelheid dat een bepaald zoekwoord voorkomt in je content of tekst. De tijd dat Google aandacht besteedde aan de webpagina’s met een overdaad aan zoekwoorden is al lang voorbij.
Daarom heeft het ook geen zin meer om aan Keyword Stuffing te doen. Integendeel, Keyword Stuffing wordt tegenwoordig door Google afgestraft (Black Hat SEO).
Keyword stuffing
Het overladen van je website met bepaalde zoektermen zodat het voor de lezer (noch voor Google) nog aangenaam is om te lezen! Degenen die hun SEO willen verbeteren kunnen zich beter ver van deze praktijken houden.
Keyword research of zoekwoordenonderzoek
Het onderzoek naar welke zoekwoorden in een bepaalde regio het meest gebruikt worden om daar op in te kunnen spelen via SEO.
IP-address = Internet Protocol adres
Algoritme
SRF = Search Ranking Factors
CTR = Click Trough Rate
CTA = Call To Action (Actieknop)
Conversion of conversie
ROI = Return On Investment of rendement naar investering
WWW = World Wide Web of wereldwijde web
SPIDER of spin
Zo worden de kleine robots (of de zoekmachinesoftware) ook wel genoemd die door zoekmachines gebruikt worden om dagelijks de ontelbare webpagina’s op het internet te onderzoeken op gebruiksvriendelijkheid en relevantie.
Het internet wordt hier gezien als een gigantisch groot spinnenweb waar deze robots of spiders constant op zoek zijn naar nieuwe draden (links).
BOT of robot
De kleine machines (=software) die onstopbaar het internet afgaan naar nieuwe of veranderde content. Zo heeft elke zoekmachine zijn eigen robots. De robots van Google worden Googlebots genoemd.
CRAWLING of kruipen
CRAWL BUDGET
INDEXING of indexeren
Tijdens het crawlen op het wereldwijde web zoeken de spiders naar nieuwe of vernieuwde webpagina’s. Deze worden allemaal opgenomen in de index of database met bestaande webpagina’s. Dit is te vergelijken met een wereldwijde gouden gids met bestaande websites.
RANKING
ATF = Above The Fold of boven de vouw
Dit stamt af van de tijd dat er nog echt van papier gelezen werd. Het stuk van de krant boven de vouw was het meest gelezen stuk. Nu is ATF het stuk van je website dat te zien is voor je verder moet scrollen om verder te kunnen lezen. Het geeft de eerste indruk van jouw website en is dus uitermate belangrijk.
RESPONSIVE DESIGN
Een website zou zo ontworpen moeten zijn dat hij goed weergegeven wordt op alle soorten apparaten: mobiel, tablet of desktop. Een website die zich aanpast aan elk scherm heeft een responsive design.
Aangezien er hoe langer hoe vaker gezocht wordt via mobiele telefoons, hecht Google veel belang aan het design voor mobieltjes. Een website die niet goed weergegeven wordt op je telefoon, zal veel lager scoren in de Google zoekresultaten of de SERP.
ORGANISCHE ZOEKRESULTATEN
Het hoofddoel van SEO is om bovenaan te staan in de lijst met organische zoekresultaten. Dit wil zeggen dat je geen geld hebt hoeven uitgeven aan advertenties om op die positie te komen. Het kan natuurlijk zijn dat die moeite niet helemaal gratis was, als je een SEO specialist onder de arm hebt genomen. Hier wordt bedoeld dat je geen gebruik maakt van Google Ads om bovenaan te staan en je de eerste plaats in neemt op de SERP onder de bovenstaande betaalde advertenties. De hoofdprijs voor al je SEO tactieken!
HTML = HYPERTEXT MARKUP LANGUAGE
URL = Uniform Resource Locator
Dit kan je eigenlijk vergelijken met een IP-adres. Het is het unieke adres waarmee de locatie van een webpagina op het internet wordt aangegeven. In die naam zit alle informatie waardoor je de betreffende website gemakkelijk op het WWW kan terugvinden.
Een URL kan bestaan uit:
HTTP(S) = HyperText Transfer Protocol (Secure)
Dit vertelt je hoe er met de server die je website behuisd gecommuniceerd wordt. De websites die gebruik maken van HTTPS zijn duidelijk te zien aan het gesloten slotje in de zoekbalk bovenaan. Google wil binnenkort de websites die enkel gebruik maken van HTTP niet meer tonen. Het is dus wijselijk over te stappen naar HTTPS wat voor de gebruiker een secure, veilige omgeving garandeert. Dit is natuurlijk ontzettend belangrijk bij e-shops waar veel online betalingen plaatsvinden. Zo hebben hackers het al veel minder gemakkelijk om je gegevens te pakken te krijgen.
SUBDOMAIN of subdomein
Dit is bij de meeste websites meestal www. Je ziet echter ook al hoe langer hoe meer websites waar dit vervangen wordt door iets anders of zelfs gewoon weggelaten wordt.
DOMAIN NAME of domeinnaam
Dit is de naam die jij aan je website gegeven hebt en die je hebt moeten registreren. Eens je die naam geregistreerd en betaald hebt, kan niemand anders meer dezelfde naam bekomen met dezelfde extensie (TLD) als de jouwe tijdens de gekochte periode.
TLD = Top Level Domain
Er bestaan intussen ontzettend veel verschillende TLD’s, zoals .com, .net, .be, .nl, …
De domeinnamen worden nog onderverdeeld in 2 groepen: Global TLD waarmee je wereldwijd zaken kan doen zoals de .com of .net.
Google geeft dan weer een bepaalde voorkeur voor Country LTD’s zoals .be of .eu. Hierdoor wordt bij de bezoekers meteen duidelijk in welke regio het bedrijf actief is. Zo zullen Belgen gemakkelijker op Belgische websites klikken.
(SUB)DIRECTORY of (onderliggende) map
Je kan je webpagina’s opdelen in categorieën en subcategorieën. Deze krijgen natuurlijk allemaal een bijhorende URL. Zo weet de zoekmachine direct waarheen hij je kan sturen. Dit is vooral heel belangrijk bij e-shops. Zo kan je aan de subcategorieën en de URL dadelijk zien waar je je op de website bevindt. Hetzelfde geldt voor een goed georganiseerde blog. Probeer subdirectories niet dieper te laten gaan dan 3 onderverdelingen. Als gebruikers te veel moeten doorklikken tot ze bij de betreffende pagina komen, geven ze al snel op.
Gebruik dus ook steeds URL’s die aan de hand van de naam al dadelijk duidelijk maken waarover de webpagina precies gaat. Zo weet de gebruiker ook meteen naar waar hij doorklikt. Door zoekwoorden te gebruiken in je URL , kan ook Google gemakkelijker beslissen of jouw webpagina net dat is waar zijn gebruiker naar zoekt. De zoekmachine heeft ook een voorkeur voor korte en duidelijke URL’s.
FAVICON
SITEMAP.XML
ROBOTS.TXT
RES = ROBOTS EXCLUSION PROTOCOL
BACKLINKS
INTERNE LINKS
TEXT ANCHOR of ANKERTEKST
Tekst ankers spelen ook een grote rol in de navigatie van je website, niet enkel voor de gebruikers maar ook voor Google! Zo kan een stuk tekst een achterliggende link bevatten naar een andere pagina van je website. Door dit stukje tekst, weet Google en je websitebezoeker dan ook meteen waar de pagina over gaat naar waar die link leidt en waar hij terecht zal komen als hij hier op klikt.
De tekst die naar een text anchor of een gelinkte pagina leidt, wordt meestal aangeduid door een andere opmaak. Zo is het de gewoonte deze tekst duidelijk te onderlijnen.
LINK FARMS
Bedrijven speelden in op het verkrijgen van meer backlinks naar hun webpagina. Deze link farms verkopen backlinks aan klanten om zo meer waarde te verkrijgen in de Google zoekresultaten Laat je hier echter niet door vangen want Google bestraft intussen deze praktijken (Black hat SEO).
ALT TAG
META TAG
DUPLICATE CONTENT
CANONICAL
WHITE HAT SEO
BLACK HAT SEO
CLOAKING
Ook deze term komt uit de magie en verwijst naar de onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter. Deze term hoort bij de black hat SEO en wordt door Google afgestraft. Cloaking is de zoekmachines andere content voorschotelen dan de websitebezoeker te zien krijgt. Zo proberen sommige websitebezitters hun website hoger te laten ranken in de SERP door aan keyword stuffing te doen onzichtbaar voor de gebruiker maar wel leesbaar voor spiders. Een voorbeeld hiervan is je keywords dezelfde kleur als de achtergrondkleur van je webpagina geven, waardoor website bezoekers het overmatige gebruik aan zoekwoorden niet opmerken. De bots zien het echter wel. Uiteindelijk zal de zoekmachine zorgen voor het tegenovergestelde effect van wat je wilde bereiken door je website te bestraffen en je ranking te kelderen.
ONPAGE SEO
OFFPAGE SEO
SNIPPET
RICH SNIPPET
FEATURED SNIPPET
STRUCTURED DATA
Structured data of schematische opmaak van je content maakt aan zoekmachines duidelijk waar je content voor staat. Deze opmaak wordt in de broncode van je webpagina gezet. Zo is het voor de zoekmachine sneller duidelijk of je webpagina om een boekreview gaat, een recept, een video, een filmomschrijving, enz.
Zoekmachines gingen akkoord met de opmaak volgens schema.org zodat ze allemaal gemakkelijker dezelfde terugkerende structuren op een eenvoudige manier kunnen herkennen en laten tonen in de zoekresultaten.
BREADCRUMBS
H1, H2, H3,… HEADINGS of HEADER TAGS
Dat zoekmachines dol zijn op structuur is intussen wel duidelijk. Daarom is het erg belangrijk je website mooi in te delen in paragrafen en hoofdingen.
Deze hoofdingen (headings) worden ook als dusdanig gemarkeerd in de HTML-code van je website.
Daardoor is het voor Google duidelijk wat titels zijn en welke content gewoon een paragraaf is. De zoekwoorden die zich in de headings bevinden krijgen dan ook voorrang van Google. Dit wil niet zeggen dat je je website vol hoofdingen kan steken. Elke webpagina mag maar één H1-heading bevatten en daarna moet de structuur van je content of blogpost duidelijk zijn aan de indeling van je hoofdingen.
Vergeet niet dat Google ook gewoon de beste inhoud wil presenteren aan zijn gebruikers. Een tekst die enkel uit hoofdingen bestaat, leest nu eenmaal niet zo lekker.
404 PAGINA
UX = USER EXPERIENCE
Ook zoekmachines hechten uitermate veel belang aan de gebruiksvriendelijkheid van je website. Als de zoekmachine merkt dat mensen weinig tijd op je website doorbrengen (Bounce Rate) ook al wordt ze hoog getoond in de zoekresultaten, gaat ze langzaam zakken op de lijst. Gebruiksgemak is dus van heel hoog belang. Dingen die duidelijk bijdragen tot de UX van je site zijn onder andere:
- CTA-knoppen gemakkelijk in gebruik
- leesbaarheid: hoog genoeg contrast tussen je letters en de achtergrond, duidelijke font, letters groot genoeg
- responsive design
- duidelijk navigatiemenu
- snelle laadtijd
- duidelijk leesbare URL’s
- korte formulieren
- verberg geen nuttige informatie achter een login
- maak geen overmatig gebruik van pop-ups
BOUNCE RATE
Dit is het percentage van websitebezoekers die wel op je site landen maar er terug van af ketsen zonder je pagina volledig te lezen of verder door te klikken naar andere pagina’s op je website.
Dit is een duidelijke indicatie naar Google toe dat je website niet relevant was voor de ingetoetste zoekwoorden.

FAVICONS

SNIPPET
WAAROM IS SEO ZO BELANGRIJK?
- het heeft een grote invloed op het al dan niet getoond worden van je website in de zoekresultatenlijst
- slechts een klein percentage van de zoekmachinegebruikers kijkt verder dan de eerste pagina met zoekresultaten
- (Waar verberg je het beste een lijk volgens SEO-specialisten? Juist, op de tweede pagina van de resultatenlijst!)
- bijna 90% van de kliks gaan naar organische zoekresultaten (dus niet naar de advertenties die steeds bovenaan verschijnen)
Daarom zetten veel bedrijven hierop in! Het kost (meestal) geen of weinig geld maar wel energie en tijd. Maar op termijn kan het je veel winst opleveren. SEO is een marathon en geen sprint. Verwacht dus ook geen onmiddellijke resultaten.
Kan je hulp bij SEO gebruiken? Neem dan snel contact met me op.
Wil je graag nog meer weten? Lees dan ook nog volgende blog posts:
SEO TERMEN: VERKLARENDE WOORDENLIJST
Deze SEO termen moet je aan je woordenlijst toevoegen wanneer je alles wil weten over zoekmachineoptimalisatie! Het volledige ABC van de SEO.
ZOEKMACHINES EN SEO
De ideale website biedt een synergie voor zoekmachines en websitegebruikers. Leer daarom de relatie tussen zoekmachines en SEO beter begrijpen.
HET BELANG VAN SNIPPETS VOOR SEO
Wat is een snippet en wat is het belang van een snippet voor SEO? Kom er hier alles over te weten!