
SEO TIPS: VERBETER ZELF JE WEBSITE
SEO tips: of hoe maak je je eigen website beter online zichtbaar voor zoekmachines en dus gebruikers?
WAT IS SEO?
Heb je zelf een website, dan heb je beslist al eens van SEO gehoord. SEO staat voor Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie. Alle handelingen dus om je website beter door zoekmachines te laten vinden.
Aangezien in België meer dan 95% van de zoekmachinegebruikers Google verkiest, verbeter je je website best eerst en vooral voor Google. De andere zoekmachines volgen immers min of meer dezelfde regels als deze gigant. Zo beslist Google’s algoritme aan de hand van meer dan 200 ranking factoren of je website de moeite waard is om te tonen op de zoekmachineresultatenpagina (of SERP).
Het allerbelangrijkste om hierbij niet uit het oog te verliezen zijn de zoekwoorden waarvoor je gevonden wil worden. De zoekmachineresultatenpagina toont namelijk de websites of resultaten die Google het meeste bij het ingetoetste zoekwoord vindt passen. Ook je zoekmachine wil de beste klantenservice bieden.
Bepaal dus eerst en vooral welke zoekwoorden voor jouw onderneming belangrijk zijn en gebruik ze, samen met hun synoniemen, op strategische plaatsen op je website.
WAT IS HET NUT VAN ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE?
SEO is een marathon en geen sprint. Dat hoor je vaak. Je SEO onderhouden neemt namelijk tijd in beslag en neemt geen genoegen met een éénmalige actie. Maar het resultaat mag er zijn.
Wie wil er zijn eigen website NIET zien prijken op de eerste pagina van de zoekresultatenpagina? Enkel de websites die op deze pagina verschijnen krijgen de meeste clicks en dus websitebezoekers. En daarvoor heb je toch een website?
DOOR KLEINE SEO STAPPEN LEG JE OOK EEN AFSTAND AF

SEO vraagt veel tijd en geduld, maar uiteindelijk behaal je wel mooie resultaten. Het gebied is heel ruim en veel websites kunnen hierbij best wat hulp gebruiken. Heb je zelf geen energie hiervoor of mis je de juiste kennis, dan kan je altijd een SEO-specialist contacteren.
Toch kan je ook veel zelf doen. Zeker wat betreft je on page SEO of de optimalisatie van je eigen website. Off page SEO is ook heel belangrijk, maar dat laat ik in dit artikel even achterwegen.
Een SEO-audit kan vaak al aandachtvragende punten aan het licht brengen. Soms brengen kleine acties al grote reacties teweeg.
Maar wat kan je nu zelf gemakkelijk onder handen nemen? Enige kennis van je CMS (Content Management Systeem) is wel vereist.
DE MINDER TECHNISCHE KANT VAN SEO
Er zijn gradaties in de kennis die je moet hebben om je eigen website een opknapbeurt te geven. Daarom start ik alvast met de minder technische kant om je website te boosten. Hierbij spelen deze 3 belangrijke pijlers voor Google een grote rol: laadsnelheid, gebruiksvriendelijkheid en inhoud.
DE ROL VAN GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID VAN JE WEBSITE VOOR SEO
Neem je website gebruiker bij de hand en leid hem doorheen al je pagina’s:
- Zorg ervoor dat je menu goed leesbaar is en handig om te gebruiken. Ga voor goed contrasterende kleuren en een duidelijk leesbaar lettertype.
- Vermijd doodlopende webpagina’s waar je gebruikers nergens meer op verder kunnen klikken, het menu onzichtbaar is en de enige optie is terugkeren op je stappen.
- Hou er rekening mee dat niet iedereen even goed kan zien. Ook Google vindt dit belangrijk. Zorg dus voor duidelijke kleurencontrasten op je website zodat alle tekst goed leesbaar is. Tekst op een afbeelding is al lastig.
- Gebruik een sans serif lettertype en als je toch voor iets speciaals gaat voor je hoofdingen, gebruik dat dan heel sporadisch. Hou je font groot genoeg zodat het steeds duidelijk leesbaar is, ook voor oudere gebruikers, en groot genoeg blijft op kleinere apparaten zoals een smartphone.
- Kies opvallende maar eenvormige CTA-knoppen. Het blijkt dat leuke opvallende kleuren aanzetten tot doorklikken en actie ondernemen.
- Verberg je contactgegevens niet. Maak buiten een contactformulier ook je e-mailadres en/of telefoonnummer beschikbaar.
- Ontwerp een website met responsive design, design dat zich aanpast bij om het even welk apparaat je gebruikt. Mobiel heeft voorrang op de desktop versie.
CONTENT IS KING
De inhoud van je website is ontzettend belangrijk. Geef je lezers voldoende informatie en op een verteerbare manier:
- Gebruik niet enkel doorlopende tekst. Maak je webpagina’s scanbaar, gebruik een duidelijke hiërarchie in je titels en wees niet bang opsommingen, lijstjes of tabellen te gebruiken.
- Let op je grammatica en spelling. Taalfouten staan slordig en heel onprofessioneel.
- Geef de informatie waarnaar je lezer op zoek is bij het intoetsen van de zoekwoorden.
- Zowel kwantiteit als kwaliteit spelen een grote rol.
- Hou je website-inhoud up-to-date. Dat is belangrijker dan constant nieuwe content creëren.
TRAGE WEBSITES ZIJN NIET GELIEFD
Het grootste aantal internetgebruikers benut de mobiele telefoon om antwoorden te zoeken. In de toekomst zal er ook meer en meer gebruik worden gemaakt van voice search en screen readers.
Mobiele data zijn vaak nog betalend en veel gratis Wifi verbinden zijn traag. Traag ladende websites worden al snel weggeklikt en een andere website geopend. Daarom zal ook de zoekmachine je webpagina liever niet op de zoekresultatenpagina tonen als hij traag laadt.
- Mobiel komt eerst: zowel qua design als laadsnelheid!
- Om lokaal gevonden te worden kan een server in je buurt vaak helpen, ook al om je website sneller te laden. Kies dus je host bewust en met zorg.
- Vermijd zware websites die traag laden door afbeeldingen van ettelijke megabytes, overdreven animaties of video’s die zich op je eigen server bevinden. Embed video’s via een YouTube of Vimeo link.
- Als je besluit zwaardere afbeeldingen of video’s te gebruiken, plaats die dan zo veel mogelijk onderaan op je pagina. Wat er zich ATF (boven de vouw) bevindt, krijg je namelijk eerst te zien en laadt eerst.
Doe zelf de test met je eigen website URL via deze gratis tool van Google: PageSpeed Insights
IETS MEER TECHNISCHE SEO AANDACHTSPUNTEN
- Check of je website indexeerbaar is.
- Schrijf beknopte en verlokkende metatitels en -omschrijvingen. Ze komen meestal terecht in de snippets (= korte previews op de zoekresultatenpagina) en zetten gebruikers aan om naar jouw website door te klikken. Gebruik je belangrijkste zoekwoord voor die pagina in het begin.
- Vergeet niet je alt tag bij je afbeeldingen of video’s in te vullen. Hier kan je ook zoekwoorden in gebruiken. Zo maak je ze ook vindbaar want Google “ziet” geen visuals.
- Maak gebruik van HTTPS, de niet secure of onveilige verbinding zal binnenkort helemaal door Google afgestraft worden.
- Kies een korte, krachtige en gemakkelijk te onthouden URL met aandacht voor je zoekwoorden. Laat je website deze niet automatisch genereren.
- Gebruik een duidelijke hoofdingstructuur (van H1 tot H6) met op elke pagina minstens één H1-hoofding.
- Probeer op elke pagina minstens één interne link te zetten met ankertekst om je bezoeker van de ene pagina naar een andere te leiden. Zoekwoorden in je ankertekst zijn zeker een plus.
DUPLICATE CONTENT OF DUBBELE INHOUD
Waar je ook je tijd wil en kan insteken om je website beter zichtbaar te maken, vermijd ten alle koste dubbele content. Zelfs al heb je een webshop met allerlei gelijkaardige producten, schrijf voor elk item een nieuwe omschrijving, geef elke pagina een nieuwe titel. Als Google ergens allergisch aan is, is het dat. Voor de zoekmachine is het tijdverlies om pagina’s met dubbele inhoud te crawlen en indexeren.
Zorg voor originele, duidelijke, informatieve inhoud die bij jouw onderneming past.
SEO IS GEEN TIJDSVERLIES
Zie je het nut van SEO niet in? Je kan natuurlijk je website altijd promoten met betalende advertenties (SEA). Op termijn levert SEO echter veel meer op en het is gratis als je het zelf doet.
Elke potentiële klant die op jouw website terecht komt, is een mogelijke bron van inkomsten. Denk daaraan en ga aan de slag met je SEO. Of laat je erbij bijstaan.
Heeft je website baat bij een SEO-audit, updates of hulp? Contacteer me dan vrijblijvend. Ik ben gespecialiseerd in SEO. Zo schrijf ik voor jou ook productomschrijvingen voor je webshop of boeiende blog posts.

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan gerust op sociale media:
Is je nieuwsgierigheid over SEO gewekt?

ZELF EEN NIEUWE WEBSITE MAKEN
Wil je zelf een nieuwe website maken en weet je niet waar te beginnen? Volg deze handige checklijst en maak je website meteen SEO proof!

ZOEKMACHINES EN SEO
De ideale website biedt een synergie voor zoekmachines en websitegebruikers. Leer daarom de relatie tussen zoekmachines en SEO beter begrijpen.

ZOEKWOORDEN EN SEO: HET BELANG VAN ZOEKWOORDEN ONDERZOEK
Zoekwoorden zijn onmisbaar voor SEO. Welke zoekwoorden kies je en waar gebruik je die zoekwoorden op je website?