SEO TIPS: VERANDER ZELF JE WEBSITE

SEO TIPS: VERBETER ZELF JE WEBSITE

SEO tips: of hoe verbeter je je eigen website om hem beter zichtbaar te maken voor zoekmachines? 

WAT IS SEO?

Heb je zelf een website, dan heb je beslist al eens van SEO gehoord. SEO staat voor Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie. Alle handelingen dus om je website beter door zoekmachines te laten vinden. 

Aangezien in België meer dan 95% van de zoekmachinegebruikers Google verkiest, verbeter je je website best eerst en vooral voor Google. De andere zoekmachines volgen immers min of meer dezelfde regels als deze gigant. Zo beslist Googles algoritme aan de hand van meer dan 200 ranking factoren of je website de moeite waard is om te tonen op de zoekmachineresultatenpagina (SERP = SEARCH ENGINE RESULTS PAGE). 

Het allerbelangrijkste om hierbij niet uit het oog te verliezen zijn de zoekwoorden waarvoor je gevonden wil worden. De zoekmachineresultatenpagina toont namelijk de websites of resultaten die Google het meeste bij het ingetoetste zoekwoord vindt passen. Ook de zoekmachine wil de beste klantenservice bieden. 
Bepaal dus eerst en vooral welke zoekwoorden voor jouw onderneming belangrijk zijn en gebruik ze, samen met de synoniemen, op strategische plaatsen op je website. 

WAT IS HET NUT VAN SEO?

SEO is een marathon en geen sprint. Dat hoor je vaak. Je SEO onderhouden neemt namelijk tijd in beslag en neemt geen genoegen met een éénmalige actie. Maar het resultaat mag er zijn. 
Wie wil er zijn eigen website NIET zien prijken op de eerste plaats van de zoekresultatenpagina? 
Enkel de websites die op de eerste pagina verschijnen krijgen de meeste clicks en dus websitebezoekers. En daarvoor dient je website toch? 

DOOR KLEINE STAPPEN LEG JE OOK EEN AFSTAND AF

SEO vraagt dus veel tijd en geduld maar uiteindelijk behaal je wel mooie resultaten. Het gebied is heel ruim en veel websites kunnen hierbij best wat hulp gebruiken. Heb je zelf geen energie hiervoor of mis je de juiste kennis, dan kan je altijd een SEO specialist, zoals mezelf, contacteren. 
Toch kan je ook veel zelf doen. Zeker wat betreft je ON PAGE SEO of de optimalisatie van je eigen website. OFF PAGE SEO is ook heel belangrijk, maar dat laat ik in dit artikel even achterwegen. 
Een SEO audit kan vaak al belangrijke aandachtspunten aan het licht brengen. Soms brengen kleine acties al grote reacties teweeg. 
Maar wat kan je nu zelf gemakkelijk onderhanden nemen? Enige kennis van je CMS (Content Management System) is wel vereist. 

DE MINDER TECHNISCHE KANT VAN SEO

Er zijn gradaties in de kennis die je moet hebben om je eigen website een opknapbeurt te geven. Daarom start ik alvast met de minder technische kant om je website te boosten. Hierbij spelen deze 3 belangrijke pijlers voor Google een grote rol: laadsnelheid, gebruiksvriendelijkheid en inhoud

SEO PROCESSEN

DE ROL VAN GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID VAN JE WEBSITE VOOR SEO

Neem je website gebruiker bij de hand en leid hem doorheen al je pagina’s: 

 • Zorg ervoor dat je menu goed leesbaar is en handig om te gebruiken. Ga voor goed contrasterende kleuren en een duidelijk leesbaar lettertype. 
 • Vermijd doodlopende webpagina’s waar je gebruikers nergens meer op verder kunnen klikken, het menu onzichtbaar is en de enige optie is terugkeren op je stappen. 
 • Hou er rekening mee dat niet iedereen even goed kan zien. Ook Google vindt dit belangrijk. Zorg dus voor een duidelijk kleurencontrast op je website zodat alle tekst goed leesbaar is. Tekst op een afbeelding is vaak al lastig. 
 • Gebruik een sans serif lettertype en als e toch voor iets speciaals gaat voor je hoofdingen, gebruik dat dan heel sporadisch. Hou je font groot genoeg zodat je tekst steeds duidelijk leesbaar is, ook voor oudere gebruikers, en groot genoeg blijft op kleinere apparaten zoals je smartphone. 
 • Kies opvallende maar eenvormige CTA-knoppen. Het blijkt dat leuke, opvallende kleuren aanzetten tot doorklikken en actie ondernemen. 
 • Verberg je contactgegevens niet. Maak buiten een contactformulier ook je e-mailadres en/of telefoonnummer beschikbaar. 
 • Ontwerp een website met responsive design, een ontwerp dat zich aanpast aan het scherm van om het even welk apparaat je gebruikt. Mobiel heeft voorrang op de desktop versie. 

CONTENT IS KING

De inhoud van je website is ontzettend belangrijk. Geef je lezers voldoende informatie en bied ze op een verteerbare manier aan

 • Gebruik niet enkel doorlopende tekst. Maak je webpagina’s scanbaar, gebruik een duidelijke hiërarchie in je titels en wees niet bang opsommingen, lijstjes of tabellen te gebruiken. 
 • Let op je grammatica en spelling. Taalfouten staan slordig en heel onprofessioneel. 
 • Geef de informatie waarnaar je lezer op zoek is bij het intoetsen van de zoekwoorden. 
 • Zowel kwantiteit als kwaliteit spelen een grote rol. 
 • Hou je website inhoud up-to-date. Dat is belangrijker dan constant nieuwe content creëren. 

TRAGE WEBSITES ZIJN NIET GELIEFD

Het grootste aantal internetgebruikers benut de mobiele telefoon om antwoorden te zoeken. In de toekomst zal er ook meer en meer gebruik gemaakt worden van voice search en screen readers. 
Mobiele data zijn vaak nog betalend en veel gratis Wifi verbindingen zijn traag. Traag ladende websites worden al snel uit frustratie weggeklikt en een andere website geopend. Daarom zal ook de zoekmachine je webpagina liever niet meer op de zoekresultatenpagina vertonen als hij traag laadt. 

 • Mobiel komt eerst: zowel qua design als laadsnelheid!
 • Om lokaal gevonden te worden kan een server in de buurt vaak helpen, ook al om je website sneller te laten laden. Kies dus jehost bewust en met zorg. 
 • Vermijd zware websites die traag laden door afbeeldingen van ettelijke megabytes, overdreven animaties of video’s die zich op je eigen server bevinden. Embed video’s via een YouTube of Vimeo link. 
 • Als je besluit zwaardere afbeeldingen of video’s te gebruiken, plaats die dan zo veel mogelijk onderaan op je pagina. Wat er zich ATF (Above The Fold of boven de vouw) bevindt, krijg je namelijk eerst te zien en laadt eerst. 
SEO TIPS: VERANDER ZELF JE WEBSITE

IETS MEER TECHNISCHE AANDACHTSPUNTEN

 • Check of je website wel indexeerbaar is. 
 • Schrijf beknopte en verlokkende metatitels en -omschrijvingen. Ze komen meestal terecht in de snippets (= korte previews op de zoekresultatenpagina) en zetten gebruikers aan op naar jouw website door te klikken. Gebruik je belangrijkste zoekwoord voor die pagina in het begin. 
 • Vergeet niet je alt tag bij je afbeeldingen of video’s in te vullen. Hier kan je ook zoekwoorden in gebruiken. Zo maak je ze ook vindbaar want Google “ziet” geen visuals. 
 • Maak gebruik van HTTPS, de niet secure of onveilige verbinding zal binnenkort helemaal door Google afgestraft worden. 
 • Kies een korte, krachtige en gemakkelijk te onthouden URL met aandacht voor je zoekwoorden. Laat je website deze niet automatisch genereren. 
 • Gebruik een duidelijke hoofdingstructuur (van H1 tot H6) met op elke pagina minstens één H1 hoofding. 
 • Probeer op elke pagina minstens één interne link te zetten met ankertekst o je bezoeker van de ene pagina naar de andere te leiden. Zoekwoorden in je ankertekst zijn zeker een plus. 

DUPLICATE CONTENT OF DUBBELE INHOUD

Waar je ook tijd wil en kan insteken om je website beter zichtbaar te maken, vermijd ten alle koste dubbel content. Zelfs al heb je een webshop met allerlei gelijkaardige artikelen, schrijf voor elk item een nieuwe productomschrijving en geef elke pagina een nieuwe titel. Als Google ergens allergisch aan is, is het dat. Voor de zoekmachine is het tijdverlies om pagina’s met dubbel inhoud te crawlen en indexeren. 
Zorg voor originele, duidelijke, informatieve inhoud die bij jouw onderneming past. 

SEO IS GEEN TIJDSVERLIES

Zie je het nut van SEO niet in? Je kan natuurlijk je website altijd promoten met betalende advertenties (SEA). Op termijn levert SEO echter veel meer op en het is gratis als je het zelf doet. 
Elke potentiële klant die op jouw website terecht komt, is een mogelijke bron van inkomsten. Denk daaraan en ga aan de slag met je SEO. Of laat je hierbij bijstaan. 

Heeft je website baat bij een SEO audit, updates of hulp? Contacteer me dan vrijblijvend

Vond je dit artikel interessant? Deel het gerust op sociale media:

Heb je graag nog meer informatie? Lees dan eveneens de volgende blog posts: 

SEO TERMEN: VERKLARENDE WOORDENLIJST

SEO TERMEN: VERKLARENDE WOORDENLIJST

Deze SEO termen moet je aan je woordenlijst toevoegen wanneer je alles wil weten over zoekmachineoptimalisatie! Het volledige ABC van de SEO.

ZOEKMACHINES EN SEO

ZOEKMACHINES EN SEO

De ideale website biedt een synergie voor zoekmachines en websitegebruikers. Leer daarom de relatie tussen zoekmachines en SEO beter begrijpen.

HET BELANG VAN SNIPPETS VOOR SEO

HET BELANG VAN SNIPPETS VOOR SEO

Wat is een snippet en wat is het belang van een snippet voor SEO? Kom er hier alles over te weten!