website blog content


WAT KOST EEN BLOG OF ANDERE CONTENT?

Het schrijven van een blog of content vloeit niet bij iedereen zomaar uit de pen.  Dus hoeveel kost het als je een copywriter onder de arm neemt?

EEN BLOG OF ANDERE CONTENT LATEN SCHRIJVEN?

Zit je zelf al uren te zwoegen op een stuk tekst om toch maar nieuwe content te creëren voor je blog? Krijg je totaal geen inspiratie meer voor je Facebookposts? Ook een korte Instagramtekst bezorgt je al hoofdpijn?
Belandt het ene bijeen gefrommelde papiertje na het andere in je prullenbak?


Dan kan je je met reden afvragen of het niet beter is je kostbare tijd winstgevender te besteden en het schrijfwerk over te laten aan iemand die er kaas van gegeten heeft! Namelijk de copywriter. Of simpeler gezegd de tekstschrijver. Een etiket dat ik mezelf graag opplak. Want zeg nu zelf: je tijd is toch je kostbaarste bezit dat werp je toch niet zomaar in de afvalbak?
De volgende vraag die je dan jezelf waarschijnlijk stelt is de volgende:

WAT ZIJN DE TARIEVEN VAN EEN COPYWRITER?

SPAARVARKEN OP HET STRAND BLOG POST AFBEELDING DOOR ONLINE OCTOPUS

Daar begint het schoentje al te wringen. Al snel zit je appels met peren te vergelijken. Krijg je een uurtarief, dan kom je dikwijls voor grote verrassingen te staan. Want de ene copywriter schrijft misschien al wat sneller aan hetzelfde stuk dan een andere. Terwijl het eindresultaat soms ver uit elkaar ligt.
Wat zit er verder nog in de prijs begrepen? Is het een stuk uit de losse hand geschreven? Of worden alle SEO-regels nauwgezet gevolgd? Neemt de schrijver ook het updaten en posten voor zijn rekening? Of moet je dat als klant nog zelf doen?
Het beste advies dat ik je kan geven is: spreek een vast tarief af voor je volledige opdracht. Zo werk ik namelijk ook het liefst! Je weet precies wat je kwijt bent en komt niet voor onprettige verrassingen te staan.

HOEVEEL KOST HET SCHRIJVEN VAN EEN BLOG OF CONTENT DAN PRECIES?

Elke zichzelf respecterende copywriter zal daar niet onmiddellijk antwoord op kunnen geven. Dit hangt af van heel veel verschillende factoren. Je krijgt waarvoor je betaalt. Net zoals een jeans. Die kan je ook in heel veel uiteenlopende winkels kopen. Je betaalt voor de kwaliteit en het merk. Maar vooral: wat net die specifieke jeans jou waard is!
Hoeveel zou je jezelf betalen per uur moest je je eigen blogtekst schrijven? De copywriter heeft ervaring en expertise of is met een schrijftalent geboren. Bedenk dus alvast: de prijs van de tekstschrijver staat voor de kwaliteit, de opvolging en jouw gemoedsrust.

BLOG SCHRIJVEN AFBEELDING BLOG POST DOOR ONLINE OCTOPUS

ASPECTEN DIE MEESPELEN IN DE PRIJSBEPALING:

  • Lengte van de tekst: vanzelfsprekend zal een blog van 1500 woorden meer kosten dan een korte Facebook-post
  • SEO-proof: word je blogpost zo geschreven dat hij ook gevonden wordt door de zoekmachine? Want daar draait het toch om, niet?
  • Het onderwerp: is de materie moeilijk te begrijpen? Moet de schrijver zich eerst inlezen en genoeg informatie inwinnen?
  • Het doelpubliek: schrijf je voor een gespecialiseerde niche en wordt er verwacht een bepaalde woordenschat te hanteren? Of schrijf je een stuk voor het gemiddelde publiek? Het niveau van expertise en inlezing van de copywriter lopen hierbij ver uiteen.
  • De moeilijkheidsgraad: dit is een beetje de combinatie van beide voorgaande items. Hoe gespecialiseerd en complex is de inhoud en aan welk lezersniveau moet je die inhoud verklaren?
  • Frequentie: indien je copywriter de tijd neemt om je bedrijf en je doelen te leren kennen om zo te weten wat je met je teksten wilt bereiken, kan er veel tijd kruipen in het eerste stuk dat hij voor je schrijft. Wil je als klant echter vaker gebruik maken van dezelfde copywriter, zal de prijs in verhouding dalen.
  • Aard van de opdracht: heb je als klant al teksten of informatie voorhanden die gebruikt kunnen worden? Heb je zelf al een korte schets neergezet? Moet er een volledig nieuwe tekst geschreven worden of een bestaande tekst aangepast worden?
  • Basismateriaal: is er al voldoende informatie beschikbaar? Moet er nog grondig onderzoek gedaan worden? Zijn er interviews van experten en/of klanten nodig?
  • Je eigen betrokkenheid: wil je de creatie van content en de inspiratie volledig overlaten aan de copywriter, samen met het posten op de verschillende sociale mediakanalen, dan betaal je vanzelfsprekend meer. Ben je graag zelf nog mee betrokken in het proces, ligt de prijs een stuk lager.
  • Snelheid: hoe vlug heb je de blog of tekst nodig? Ook hier geldt: haast en spoed is zelden goed.

WAT KOST EEN COPYWRITER NU PRECIES?

Er bestaat geen standaard antwoord op de vraag wat een copywriter precies kost. Je betaalt voor wat je wenst! En je krijgt wat je betaalt!
Wat antwoord je als mensen je vragen: hoeveel kost een auto? Precies! Die vraag kan alleen beantwoord worden met wedervragen… Koop je een Fiatje of een Bentley? Welke opties wil je op je wagen? Wil je een nieuwe of tweedehands?

Omschrijf daarom nauwkeurig samen wat de verwachtingen zijn wanneer je om tarieven vraagt. Zo vermijd je dat er tijdens de opdracht nog bijgestuurd moet worden en je met een eindprijs zit die niet meer overeenkomt met het afgesproken tarief. Deze extra kosten kunnen gemakkelijk vermeden worden.

Kost een copywriter veel? Dat hangt er dus vanaf in welke winkel je gaat shoppen, maar gratis vind je nergens kwaliteit. Stel jezelf de vraag: hoeveel is je gemoedsrust en de gewonnen tijd jou en je onderneming waard? Hoeveel energie kost het je de gewenste content zelf op papier te zetten?
Als je het mij vraagt, is een goede copywriter die naam en de prijs meer dan waard, want een uitstekende blogpost zorgt voor meer websiteverkeer en dus meer omzet.

website blog copywriter

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan gerust op sociale media: