Zelf een nieuwe website maken met gebruiksvriendelijkheid op het oog

ZELF EEN NIEUWE WEBSITE MAKEN, HOE BEGIN JE ERAAN?
VOLLEDIG STAPPENPLAN: VOOR, TIJDENS EN NADIEN

Wil je zelf een nieuwe website maken en weet je niet waar te beginnen?
Volg deze handige checklijst en maak je website meteen SEO proof!

1. VOOR JE AAN JE WEBSITE BEGINT

BEPAAL HET DOEL VAN JE WEBSITE

Je maakt deze website met een bepaald doel voor ogen. Wat wil je met deze website bereiken? Heb je een webshop nodig, of ga je voor een eenvoudige, informatieve website? Afhankelijk van je doel zal je meer vereisten moeten stellen aan je hosting partij en aan het design van je website. Om op je website diensten of producten te verkopen, moet je website aan heel andere vereisten voldoen. (betalingsopties en -systeem, algemene voorwaarden, prijszetting, enz.)

WIE IS JE DOELGROEP?

Voor wie maak je deze website? Wie is je ideale klant? Stem de inhoud en functionaliteiten van je website af op hun behoeften en verwachtingen. Geef hen de informatie die ze hopen te vinden, voor ze besluiten met jou in zee te gaan. 

HEB JE AL EEN LOGO?

Je logo heeft best een optimaal model om goed zichtbaar te zijn op je website. Denk eraan dat je een bepaalde verkleinde vorm van je logo ook zal gebruiken als favicon (vierkant formaat). Zorg ervoor dat je je logo kan opladen zonder (witte) achtergrond of eventueel in contrasterende kleuren zodat het beter opvalt op een afbeelding of video. Een rond of vierkant logo is altijd handiger dan een rechthoekig. 

GEBRUIK JE HUISSTIJL OOK BIJ JE NIEUWE WEBSITE

GEBRUIK JE HUISSTIJL OOK BIJ JE WEBSITE DESIGN

Denk na over de kleuren en de lettertypes die je wil gebruiken. Die komen immers ook steeds terug in je sociale media posts en moeten daarom goed leesbaar zijn. 

Laad maximum 2 fonts op in je website om te traag laden te voorkomen. 

Laat de kleuren van je huisstijl terugkomen bij alles wat je creëert, ook op je website. 

Stel deze fonts en kleuren bij het begin van je design in zodat je die over je hele website gemakkelijk opnieuw kan selecteren en gebruiken. 

KIES HET JUISTE PLATFORM DAT BIJ JOU EN JOUW DOELEN PAST

Weet je van jezelf dat je minder handig bent in web design? Kies dan voor een platform, zoals Wix, dat heel gebruiksvriendelijk is en waarbij veel werk voor je uit handen wordt genomen (zoals een domeinnaam registreren en hosting partij zoeken).  Heb je graag alles zelf in de hand, maak dan gebruik van WordPress. 

Vergelijk de prijzen en denk aan het benodigde geheugen voor jouw website (ga je veel foto’s of video’s opladen?) Hoeveel webverkeer verwacht je? Waar ligt de gebruikte server (belangrijk voor SEO). 

Ga je voor managed hosting waar zowat alles voor jou gedaan wordt? Of ben je handig genoeg om zelf voor de updates en back-ups van je site te zorgen? 

DENK NA OVER JE DOMEINNAAM EXTENSIE

BEPAAL JE DOMEINNAAM 

Heb je al een bedrijfsnaam? Het bedenken van een domeinnaam vraagt ook vaak tijd en veel inspiratie. Check dan of die domeinnaam al niet bestaat alvorens je hem wil registeren. Bied je je diensten of producten lokaal aan, dan volstaat een extensie .be of .nl . Ga je eerder internationaal dan kan een extensie als .eu of .com beter dienen. 

BEGIN MET DE ARCHITECTUUR VAN JE WEBSITE

Maak een globaal plan. Hoe moet je website eruit gaan zien? Welke pagina’s heb je nodig? Hoe gaat de navigatie eruit zien? Welke menu-items wil je voorzien? Weet dat je hiervoor ook de nodige content nodig zal hebben. 

Afhankelijk van het doel van je website, kies je een bepaalde template om het jezelf gemakkelijk te maken. Wil je gaan bloggen, kijk dan na of de gekozen template een mooie blog lay-out ondersteunt. Heb je een webshop nodig? Kies dan een template die een e-commerce store mogelijk maakt. Ga voor een SEO-vriendelijke template, die snel laadt, geen overtollige code gebruikt en precies biedt wat jij voor je website nodig hebt. Verwijder daarna alle templates die je niet gebruikt om je website op te schonen. 

ZORG VOOR EEN VEILIGE WEBSITE

Je website moet veilig zijn voor zowel jouw onderneming maar ook voor je gebruikers. Gooi hun gegevens niet te grabbel en zorg ervoor dat je website geen gemakkelijk doel wordt voor hackers of virussen. 

Ga voor een SSL-verbinding. Dit veiligheidscertificaat zit inmiddels bij de meeste website hostings gratis inbegrepen. 

Kies een betrouwbare webhosting provider die zelf ook het nodige doet om virussen, hackers en spam bij de bron te weren.

KIES DE VOOR JOU GESCHIKTE WEBSITE HOSTING

Een hostingpartij biedt op hun servers plaats voor jouw website, zodat hij constant online is. Je zou je website perfect op je eigen computer kunnen hosten, maar zodra je offline bent, is je website dat ook. 

Check of je gekozen hostingpartij genoeg uitbreidingsmogelijkheden biedt, kijk na of het benodigde geheugen van je website bij hun aanbod past en kies voor de nodige laadsnelheid

Zo zijn servers die in de buurt van je klanten staan, altijd sneller dan de servers van een hostingpartij in de US. 

Heeft je hostingpartij een goede klantenservice? Kan je hulp krijgen wanneer je het nodig hebt? In welke taal kan je je behelpen? Kan je telefonisch terecht of enkel per mail of contactformulier? Ga je voor managed hosting waar bijna alles voor jou wordt gedaan of heb je je website graag zelf in de hand? 

2. TIJDENS HET BOUWEN VAN JE WEBSITE

BEPAAL DE VOOR JOU RELEVANTE ZOEKWOORDEN

Welke zoekwoorden of zoektermen zullen jouw ideale klanten mogelijk gebruiken om je website in een zoekmachine zoals Google te vinden? Gebruik deze zoekwoorden (niet overdadig) in je aan te maken URL’s, de titels, meta-tags, de inhoud, je afbeeldingen en bij video’s op je website. 

TEMPLATE AANPASSINGEN

Kies voor een passende en gebruiksvriendelijke lay-out. Ga voor een template die bij de stijl van jouw website past. Pas de kleuren en lettertypes aan en maak je website overzichtelijk. Verwijder alles wat niet van toepassing is voor jouw website. 

MAAK JE NIEUWE WEBSITE SEO VRIENDELIJK

Je hebt niets aan een website als hij niet gevonden wordt. Optimaliseer je website voor zoekmachines, zodat hij het juiste verkeer aantrekt en dus ook potentiële klanten. Meer website bezoekers = meer verkeer = meer zichtbaarheid = meer klanten. 

VERGEET JE WEBSITE CONTENT NIET

Vul je website met relevante, informatieve, foutloze content. Content is een van de belangrijkste aspecten van je website. Aan de hand van de informatie die op je website te vinden is, zullen de zoekmachine en de lezers ook kunnen uitmaken waarover de website gaat. Zorg voor een correcte spelling en grammatica. Wissel niet constant van voornaamwoorden. Spreek je lezer duidelijk aan. Schrijven voor het internet is iets heel anders dan een een boek schrijven.

Organiseer de inhoud in categorieën en subcategorieën en maak alles overzichtelijk zodat je lezer onmiddellijk weet waar hij zich op de website bevindt en waar hij wat kan vinden. 

Vergeet je responsive design niet voor een SEO proof WordPress blog

GA VOOR EEN MOBIELVRIENDELIJKE WEBSITE

Zoekmachines als Google vinden een mobiel design belangrijker dan een desktop design. Er wordt namelijk hoe langer hoe vaker gezocht vanaf een mobiele telefoon. 

Zorg er dus voor dat vooral je mobiel webdesign op punt staat. 

HET DESIGN VAN JE WEBSITE

Het ontwerp en de gebruikerservaring van je website zijn erg belangrijk. Die bepalen of je lezer er lang blijft en zin heeft om terug te komen. Ga voor een aantrekkelijk, overzichtelijk en intuïtief ontwerp en navigatie. Kies een optimaal leesbare font. Maak het kleurencontrast tussen je tekst en de achtergrond groot genoeg om alles goed zichtbaar te houden. 

LAADSNELHEID VAN JE NIEUWE WEBSITE

Zorg ervoor dat je website snel laadt. Gebruikers en zoekmachines waarderen websites die bijna onmiddellijk openen. 

Denk daarbij aan het formaat van je afbeeldingen, host video’s niet op je eigen website platform, gebruik niet te veel animatie en gebruik zo weinig mogelijk Javascript (plugins). 

SCHENK DE NODIGE AANDACHT AAN JE WEBSITE AFBEELDINGEN

Een zoekmachine toont graag afbeeldingen of video’s in de zoekresultaten. Zorg er daarom voor dat ze gevonden kunnen worden. Voeg een alt tekst in bij elke afbeelding en/of gebruik een onderschrift. Op die manier help je zoekmachines, maar ook slechtzienden, begrijpen waarover de afbeelding gaat. 

3. WANNEER JE WEBSITE AF IS

DOE EEN VOLLEDIGE CHECK-UP VAN JE NIEUWE WEBSITE

Kijk na of de pagina’s die je wil laten indexeren door zoekmachines ook als zodanig aangevinkt zijn. 

Registreer je website bij Google Search Console en Bing Webmaster Tools om te checken hoe zoekmachines je website zien en om problemen op te sporen die jouw ranking in het gedrang brengen. 

BACKLINKS VOOR SEO EN ONLINE ZICHTBAARHEID

Maak gebruik van de juiste sociale media platformen om je website te promoten en maak het mogelijk je website of blog posts te delen op deze platformen. 

Hoe meer kwalitatieve links je naar jouw website kan laten leiden, hoe hoger hij zal scoren. Registreer je op relevante bedrijvenlistings. Doe aan gastblogging om je website link op andere websites te plaatsen. Creëer content die anderen graag willen delen. 

Voeg je website toe aan je Google Mijn Bedrijf profiel en aan Bing Places

HOU JE WEBSITE UP-TO-DATE

Vergeet niet regelmatig de veiligheidsupdates voor je website uit te voeren (vooral belangrijk bij WordPress plug-ins). 

Hou je website up-to-date en kijk regelmatig de content na om te checken of alles nog relevant is. Voeg regelmatig nieuwe content toe bv. door te bloggen. 

TEST EN OPTIMALISEER JE WEBSITE

Doe regelmatig tests op je eigen website om bepaalde punten te checken zoals laadsnelheid en gebruiksvriendelijkheid. Vraag aan anderen wat ze van je website vinden. Maak de nodige aanpassingen en analyseer de prestaties van je website regelmatig. Google biedt hiervoor een hoop gratis tools aan. 

WAT ONTHOU JE BIJ HET ONTWERPEN VAN EEN WEBSITE?

Overloop deze volledige checklijst en je bent al een heel eind op weg. Denk goed over je website na voor je eraan begint. Wat wil je met je website bereiken en hoe ontwerp je je website om dat doel te bereiken? 

Je website is helemaal van jou en vertegenwoordigt jouw bedrijf online. Maak hem persoonlijk, gebruiksvriendelijk, vindbaar (SEO) en aantrekkelijk en geef je potentiële klanten een fantastische eerste indruk! 

Zit je met vragen of kan je hulp gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact op:

BLOG NIEUWE WEBSITE BESLUIT

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan gerust op sociale media:

Dit vind je beslist eveneens interessant!