
ZOEKMACHINES EN SEO: EEN INNIGE RELATIE
De ideale website biedt een synergie voor zoekmachines en websitegebruikers.
Leer daarom de relatie tussen zoekmachines en SEO beter begrijpen.
ONTSTAAN VAN DE ZOEKMACHINE
Elke dag komen er op het wereldwijde web nieuwe websites bij, net zoals er ook websites verdwijnen.
Bij het ontstaan van het internet was er zelfs geen sprake van zoiets als een zoekmachine. De enige manier waarop je een website kon terugvinden was door het IP-adres (Internet Protocol) te onthouden. Je kan het een beetje vergelijken met een fysiek adres. Weet je niet waar iemand woont, dan wordt het heel lastig die persoon een bezoekje te brengen.
Door de snelle en gigantische uitbreiding van het internet was er al vlug nood aan een andere manier om deze internet-adressen terug te vinden.
Want wie herinnert zich immers alle IP-adressen van websites die je interesseren?
Om die zoektocht naar voor jou interessante websites gemakkelijker te maken ontstonden zoekmachines. De meest populaire zoekmachine in België is Google.
Natuurlijk zijn er nog steeds andere zoekmachines die ongeveer gelijkaardige taken verrichten, maar Google kaapt alvast de hoofdprijs weg! Wie kan zich de tijd nog herinneren dat Google niet bestond? Of dat het internet niet bestond? In de jaren 90 moest je nog inloggen op het internet via de telefoonlijn. Een lastig en langdurig proces waardoor je niet tegelijk kon bellen en surfen…
Moeilijk voor te stellen nietwaar? Hoe gemakkelijk maakt Google het ons nu om iets op het wereldwijde web terug te vinden?
WAT DOET EEN ZOEKMACHINE?
Een zoekmachine is eigenlijk de beheerder van een ongelimiteerde database met daarin alle beschikbare websites en hun inhoud. Je kan het voorstellen als een gigantische bibliotheek met daarin een ongelimiteerde hoeveelheid boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen. De hemel op aarde voor een fervente lezer als ik! Of sta je aan de grond genageld door het overaanbod aan keuze?
Hoe gaat een zoekmachine aan de slag om deze database op te stellen en bij te houden?
Crawling:

Om deze database op te richten en up-to-date te houden gebruikt Google de bots of spiders. Dit zijn ontzettende kleine robots (zoekmachinesoftware) die onophoudelijk het wereldwijde web rondkruipen, links volgen (zoals een spin op de draden van haar web) en nieuwe of gewijzigde inhoud proberen te detecteren.
Daarom is het ook belangrijk dat je website crawlers uitnodigt om je site te bezoeken. Als een website niet eerst gecrawld kan worden, kan Google je site niet toevoegen aan de index.
Indexering:

Google bezoekt alle beschikbare pagina’s en probeert van elke pagina een analyse te maken: waarover gaat deze webpagina precies? Aan de hand van meer dan 200 ranking factoren, beslist de zoekmachine waar de website thuishoort in de gigantische databank. Hierbij houdt Google alle inhoud op de pagina onder de loep: inhoud, afbeeldingen, video’s, enz.
De webpagina’s worden toegevoegd aan een index, vooral gesorteerd op de zoekwoorden die op de pagina’s voorkomen. Deze immense index neemt ruimte in op ontzettend veel computers.
Ranking voor de zoekmachineresultatenpagina (SERP):

De zoekmachine probeert jou uiteindelijk de websites uit de index te presenteren die volgens de zoekmachine zelf het meeste voldoen en beantwoorden aan de door jou ingevoerde zoekopdracht (keywords). Zo geeft de zoekmachine aan alle websites een ranking. De website met de hoogste ranking staan bovenaan, onder de advertenties.
Deze resultaten zijn gebaseerd op verschillende factoren die meespelen:
* Waar bevindt de gebruiker zich?
* Welke taal gebruikt de zoeker?
* Van welk apparaat zoekt de gebruiker: laptop of telefoon?
De volledige database wordt in luttele seconden doorlopen aan de hand van een algoritme en zo krijg je dan bijna onmiddellijk de zoekmachineresultatenpagina te zien. (SERP)
HET BELANG VAN SEO VOOR DE ZOEKMACHINE
De zoekmachine is hetgene wat bepaalt of je pagina al dan niet getoond wordt in de zoekresultaten. Daarom is SEO (Search Engine Optimisation) of zoekmachineoptimalisatie zo belangrijk.
Hoewel je website in de eerste plaats je bezoeker op het oog moet hebben, kan je ook allerlei aanpassingen aan je website doen zodat die ook goed gelezen en begrepen wordt door de zoekmachines (robots). De robots begrijpen namelijk niet alles op dezelfde manier als een menselijke lezer. De spiders gaan voort op code en content om de belangrijkheid van bepaalde zaken op je website te bepalen. Zo kan je je website optimaliseren voor de gebruiker EN de zoekmachine.
De gebruiker krijgt de pagina namelijk nooit te zien indien ze niet in de zoekresultaten verschijnt. Dus een website maken enkel voor je lezer is dan ook nutteloos. Het is de perfecte combinatie van beide die de beste resultaten oplevert.
WAT WIL EEN ZOEKMACHINE ALS GOOGLE?
De zoekmachine beslist of jouw website genoeg relevante informatie en antwoorden bevat na het intoetsen van de zoekwoorden. Dus wat weet Google te appreciëren?
- Snelle antwoorden: zo is Google uitermate dol op pagina’s met FAQ (veelgestelde vragen en antwoorden).
- Eenvoud: de gemiddelde internetgebruiker leest geen webpagina’s meer, maar scant ze. Hij wil de gezochte informatie zo snel mogelijk vinden zonder tijd te verliezen met ellenlange pagina’s door te lezen. Dit geldt vooral voor mobiele gebruikers die vaak een minder snelle verbinding hebben en/of de mobiele data nog moeten betalen.
- Toegankelijkheid: hoe toegankelijk is je website? Moeten er eerst 5 pop-ups of advertenties weggeklikt worden? Staan hinderlijke banners het websitebezoek in de weg?
- Ervaring: welke ervaring krijgt de gebruiker na het bezoeken van jouw website? Klikt hij onmiddellijk weer weg? Of surft hij graag wat langer rond op de verschillende pagina’s die jouw website biedt? (bounce rate)
- Content: content is king. Dat is altijd zo geweest en dat blijft zo. De inhoud van je website vertelt immer je bezoeker wat hij wil weten en waarnaar hij op zoek is. Zo vindt Google het ook belangrijk dat je voldoende content op je website voorziet, deze regelmatig aanpast en er nieuwe content toevoegt (blog).
- Transparantie: hoe duidelijk is jouw website? Vindt de bezoeker gemakkelijk de weg op jouw site? Is het navigatiemenu duidelijk zichtbaar en helder? Heb je duidelijke CTA’s (call-to-action)?
- Authenticiteit: Google houdt niet van duplicate content. Een pagina of inhoud die gekopieerd werd van een andere website wordt niet geapprecieerd. Zo besteedt Google immers tijd (crawling budget) om jouw website te onderzoeken en indexeren terwijl de inhoud al eerder verscheen op een andere website.
- Correctheid: hoeveel fouten staan er op je website? Is de informatie die je geeft correct? Ook taalfouten geven je website alvast geen professionele en kundige indruk.
- Gebruik duidelijke en accurate omschrijvingen op je pagina’s. Aan de hoofdingen en titel tags kan Google snel begrijpen waarover de pagina gaat. Ook de zoekmachine scant je pagina en leest ze liever niet volledig. Daarom is het ook aangewezen verschillende pagina’s aan te maken per aangeboden dienst of product.
- Wees volledig met omschrijven wat je aanbiedt. Google wordt slimmer en slimmer, maar kan nog steeds niet raden wat je doet of verkoopt indien je het niet op je website vermeldt.
- Hou je website up-to-date! Inhoud die voor de laatste keer werd aangepast bij het ontstaan van je website enkele jaren geleden zal Google momenteel niet meer relevant vinden.
EEN ZOEKMACHINE BESTAAT UIT ROBOTS

De perfecte website biedt een synergie voor zoekmachines en websitegebruikers. Als mens weet je welke content andere menselijke lezers kan aanspreken. Maar hoe leest de spiderbot de website? Hoewel zoekmachines gebruik maken van AI (artificiële intelligentie) en steeds slimmer worden, kunnen ze nog steeds niet zomaar alles. Opdat de robot een pagina zou kunnen “lezen”, werden de oorspronkelijke websites in HTML geschreven. Die zagen er heel eenvoudig uit en waren meestal geen lust voor het oog.
Door de jaren heen werden web designers hoe langer hoe handiger en werden er andere stukken code toegevoegd. Toch zijn de zoekmachines nog niet altijd even goed in staat alle soorten code goed te begrijpen.
WAAR DOE JE GOOGLE EEN PLEZIER MEE?
- De belangrijkste inhoud van je website moet in HTML-code geschreven zijn.
- Optimaliseer niet-tekstuele inhoud door:
- Afbeeldingen te voorzien van alt-tags
- Audio en video te voorzien van transcriptie
- Flash en interactieve inhoud aan te vullen met tekst
- Zorg ervoor dat JavaScript en CSS niet geblokkeerd zijn om te crawlen. Google is nog steeds niet super dol op JavaScript hoewel het op zowat alle websites voorkomt (o.a. plugins).
- Vermijd PDF’s en zet ze om in HTML waar het kan.
- Maak het voor robots mogelijk om links op je website te crawlen (dus geen no-follow links).
- Maak gebruik van internal linking. Door verschillende pagina’s op je website aan elkaar te linken, begrijpt ook de robot welke pagina’s met elkaar verband houden. Zo leert de robot jouw website beter te verstaan. Internal linking is helemaal ideaal voor de bots wanneer je gebruikmaakt van een ideale anchor tekst.
- Voorzie je website van een robots.txt file.
- Indien je website een groter aantal pagina’s bevat is ook een sitemap super handig om de zoekmachine de weg op je website te laten vinden. Om dezelfde reden kan je ook een sitemap toevoegen voor je bezoeker.
WAT MOET JE ZEKER ONTHOUDEN OVER ZOEKMACHINES EN SEO?
Hoewel de inhoud van je website vooral gericht is op het plezieren van je websitegebruiker, blijft het toch de zoekmachine die beslist of jouw website getoond wordt in de zoekmachineresultaten en zo bij die gebruiker terecht komt. Beiden gaan dus hand in hand.
Terwijl je informatieve en nuttige informatie aanbiedt aan je lezers, kan je tegelijkertijd ervoor zorgen dat ook Google je inhoud weet te appreciëren en indexeren.
Indien er woorden in dit stuk voorkwamen die niet helemaal duidelijk zijn, bekijk dan ook even mijn verklarende woordenlijst over SEO.
Zoek je eerder hulp om de zoekmachineoptimalisatie van je website onder handen te nemen, aarzel dan niet me te contacteren voor een vrijblijvend gesprek.

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan gerust op sociale media:
Is je nieuwsgierigheid over zoekmachine optimalisatie geprikkeld?

HET BELANG VAN SNIPPETS VOOR SEO
Wat is een snippet en wat is het belang van een snippet voor SEO? Kom er hier alles over te weten!

ZOEKWOORDEN EN SEO: HET BELANG VAN ZOEKWOORDEN ONDERZOEK
Zoekwoorden zijn onmisbaar voor SEO. Welke zoekwoorden kies je en waar gebruik je die zoekwoorden op je website?

HET BELANG VAN DE META TITEL EN OMSCHRIJVING VOOR SEO
Wat zijn de meta titel en omschrijving en waarom zijn ze belangrijk voor SEO? Hoe schrijf je de ideale titel en omschrijving? Lees het hier.