KAMERPLANTEN ALS THUISWERKHULP

DE 10 VOORDELEN VAN KAMERPLANTEN ALS THUISWERKHULP

Kamerplanten fleuren niet alleen de kamer op, maar ze hebben ook tal van andere (gezondheids)voordelen. Kom snel te weten wat groen voor jou kan doen!

WAT GROEN VOOR JOU KAN DOEN

Kamerplanten fleuren niet alleen de kamer op, maar ze hebben ook tal van andere voordelen. Zelf ben ik een absolute fan en kan geen plantenwinkel binnen gaan zonder een nieuwe metgezel te kopen. Mijn leefruimte is dus gevuld met natuurlijk groen.
Veel mensen bekommeren zich in deze periode van verplicht thuiswerken graag om een huisdier. Maar ook een kamerplant heeft je veel te bieden.
Daarbij vereist een plant veel minder aandacht en zorg. Net als een dier vereist ook elke plant wel zijn verzorgingspatroon. Sommigen benodigen veel water, anderen extreem weinig. Ook qua voeding is het even navragen wat je plant kan gebruiken.
Kamerplanten zijn niet alleen momenteel erg in de mode, maar ze geven je vooral rust en ruimte! Het overgrote deel van de werkende mensen heeft het veel te druk. We wonen ook steeds vaker in de stad en buiten bestaat het zicht al lang niet meer uit groen en natuur. Reden te meer om dit binnen te halen. Tover je huis om in een groene oase waar je helemaal tot rust komt.
Zelfs al vind je van jezelf dat je geen groene vingers hebt, er bestaat een plant voor iedereen.
Denk aan alle voordelen en ga op zoek naar de kamerplant die bij jou past!

De 10 voordelen van kamerplanten

3 vetplantjes in witte potjes met online octopus logo

1. Planten verminderen stress

In deze lastige tijden is stressvermindering onontbeerlijk! Onderzoek bewees dat de kleur groen rustgevend werkt, waardoor mensen in een ruimte met veel groen een lagere bloeddruk hebben. Ook voelen ze zich meer ontspannen, optimistischer en vrolijker. Testen toonden aan dat het hebben van planten in je huis stress vermindert. Vandaar dat in het ziekenhuis de kleur groen ook overdadig gebruikt wordt.

2. Kamerplanten verbeteren je humeur

Planten helpen je om depressie tegen te gaan. Ze zorgen voor een betere gemoedstoestand. Je ervaart een beter humeur, positieve energie en een verhoogd geluksgevoel. En als of dit nog niet voldoende is, maken ze je gezonder en blijer. Moeheid en hoofdpijn verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Een andere reden hiervoor is dat planten zorgen voor een verkwikkende nachtrust. Ze verbeteren het luchtklimaat in je slaapkamer: minder stof, betere luchtvochtigheid en meer zuurstof. Samen met de rustgevende eigenschappen, laten planten je beter slapen. Zo word je fris en monter weer wakker.

3. Hou je mentale gezondheid op punt, omring je door planten

Planten helpen om depressies tegen te gaan. Ze zorgen voor een beter humeur en een gevoel van gelukzaligheid. Planten bieden een alternatief voor mensen die geen huisdieren (mogen) hebben. De zorg voor een levend wezen vermindert de kans op depressies en gevoelens van eenzaamheid. Een plant zien groeien en bloeien geeft je onmetelijk veel voldoening.

4. Gebruik planten tegen hoofdpijn, verkoudheid en een verstopte neus

Omdat planten de luchtvochtigheid binnenshuis verhogen en de aanwezigheid van stofdeeltjes verminderen, verlagen ze de kans op een verkoudheid, keelpijn en een verstopte neus.

Veel oorzaken van hoofdpijn worden door planten tegengegaan. Een aantal plantensoorten verwijderen giftige stoffen uit de lucht, zoals benzeen, trichloorethyleen en formaldehyde. Vooral dit laatste is een veel voorkomende hoofdpijnveroorzaker. Het is een gas dat onder andere bij de productie van leer of tapijt wordt gebruikt en komt in bijna elk binnenklimaat voor.

5. Voorkom allergieën met kamerplanten

Leef je van jongs af in een omgeving met planten, dan verminder je de kans op allergieën drastisch bij het opgroeien.

EEN HUIS VOL KAMERPLANTEN

6. Planten zuiveren de lucht en zorgen voor meer zuurstof

Studies wezen aan dat de lucht binnenshuis vaker meer vervuild is dan buitenshuis. De oorzaak hiervan ligt voornamelijk bij de chemische stoffen die aanwezig zijn in schilderijen, meubels, kledij en bouwmaterialen.

Planten verminderen niet alleen stofdeeltjes in de lucht, maar breken ook schadelijke stoffen af. Zowel de bladeren als de wortels bekommeren zich om onze luchtkwaliteit. Ze nemen koolstofmonoxide op en zetten het om in zuurstof. Echt nodig want wij doen net het omgekeerde.

Planten zuiveren ook schadelijke stoffen uit de lucht. Hierbij hoort ook sigarettenrook! Woon je samen met een roker of rook je zelf? Haal dan zeker een graslelie of lepelplant in huis. Deze planten zijn krak in het opnemen van de chemische en giftige stoffen in sigarettenrook. Zorg voor een gezonde lucht voor je huisgenoten, waaronder jezelf.

7. Verbeter je akoestiek met planten

Heb je last van een galm tijdens je online meetings? Verbeter je akoestiek door kamerplanten in huis te halen. De bladeren dempen achtergrondgeluiden. Of heb je net een nieuw kantoor of werkruimte? Verbeter de geluidskwaliteit door je ruimte met planten te decoreren.

8. Verhoogde concentratie door meer groen in huis

Minder stress, een beter humeur, maar ook een betere concentratie en productiviteit. Mensen die werken in een omgeving met kamerplanten hebben bewezen dat hun geheugen beter presteert en dat ze nauwkeuriger werken. Planten verhogen je aandacht bij een vermoeiende taak, zoals studeren of thuiswerken. Kijken naar de natuur heeft immers een helende werking. Zo kan je aandachtsspier zich weer opladen.

9. Planten als geneesmiddel

Veel planten hebben een geneeskrachtige werking. Zo helpt het binnenste van een Aloë Vera blad tegen brandwonden. Kamille heeft een kalmerend effect op de maag. Er zijn ontelbaar veel voorbeelden van hoe planten kunnen genezen.

Daarbij hebben ze een positieve invloed op de genezing van ziekenhuispatiënten. Patiënten met planten in de kamer recupereren sneller dan diegene zonder planten. Planten zorgen immers voor een verlaging van de bloeddruk en verminderen de gevoelens van angst, pijn en vermoeidheid.

10. Fleurig huis

Tot slot zijn kamerplanten ook gewoon leuk als decoratie. Bloemen en planten versieren de kamer. Zo straalt de ruimte veel meer warmte en gezelligheid uit dan een kamer zonder groen.

Kies de juiste kamerplant voor jou

Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende plantensoorten. Hier geldt wel: op elk potje past een deksel! Of bij elk plantje past een cache-potje!

Hou hierbij ook rekening met je thuissituatie. Valt er veel natuurlijk licht binnen of net niet? Heb je koude en warme ruimtes? Heb je plaats te over of te kort?

Zoek de kamerplant die precies bij jou past.

Groene kamerplanten vullen je kamer met een weelderige tropische sfeer. Ze hebben meestal grote, mooi gevormde bladeren. Hou er wel rekening mee dat het ook vaak snelle groeiers zijn. Ze hebben ruimte nodig. Is je woonruimte beperkt, denk dan aan een hangplant.

Bloeiende kamerplanten geven ook kleur aan je ruimte. Ze vragen meestal wel iets meer aandacht en verzorging, maar ze belonen je dan ook met hun bloemenpracht.

Vetplantjes

Cactussen zijn robuust en vragen om bijna niets. Geef ze vooral niet te veel water want dat zorgt er al snel voor dat ze rotten. Ze mogen al eens vergeten worden. Ze groeien heel traag dus ze zijn uitermate geschikt voor kleine ruimtes. Let wel op als je kinderen of huisdieren thuis hebt: cactusnaalden verwijderen vergt veel geduld.

Vetplantjes zijn taaie en vergevingsgezinde rakkers

Vetplanten zijn minder pijnlijk en vormen eveneens de ideale huisgenoten voor wie vergeetachtig is en klein woont. Het zijn taaie rakkers die het je al snel vergeven als je ze vergeet water te geven. Ze veranderen nauwelijks of heel traag van vorm en bestaan in allerlei vormen, kleuren en soorten.

KAMERPLANTEN ZIJN ONMISBAAR

Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds niet overtuigd van wat groen voor jou kan doen? Lees het dan opnieuw… .;-)

Wil je graag iemand anders overhalen meer groen binnen te laten? Deel dan dit artikel met anderen.

KAMERPLANTEN MEISJE MET BROMELIA

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan gerust op sociale media: