Plugins voegen extra code toe aan je website voor extra functionaliteiten

ALLES WAT JE ALTIJD AL WILDE WETEN OVER PLUG-INS EN SEO

Stel je je de nodige vragen bij plug-ins en welk effect ze hebben op de SEO van je website?
Alles wat je altijd al wilde weten over plug-ins en de voor- en nadelen van plug-ins voor zoekmachine optimalisatie lees je in dit artikel.

PLUG-INS BEÏNVLOEDEN DE SEO VAN JE WEBSITE

Dat plug-ins de SEO of zoekmachine optimalisatie van je website kunnen beïnvloeden daar bestaat geen twijfel over. Plug-ins zijn in staat je website zowel negatief als positief aan te passen. Meestal is het beoogde doel een betere functionaliteit, een mooiere look, een snellere laadsnelheid en alle mogelijke verbeteringen op SEO vlak. Toch werken plug-ins niet altijd zoals gewenst. 

Dus waar moet je allemaal op letten wanneer je een plug-in wil downloaden? En hoe kom je tot de conclusie: zal ik het doen of zal ik het laten, bibbedie bobbedie boe? (Met een kleine knipoog naar Assepoester)
Hier vind je alles wat je al wilde weten over plug-ins en hun relatie tot SEO. 

ALGEMENE INFORMATIE OVER PLUG-INS

EERST EN VOORAL: WAT IS EEN PLUG-IN?

Een plugin is een stukje toegevoegde code

Een plug-in is een stukje software (code) geschreven om extra functionaliteiten toe te voegen aan je website. Deze software is niet standaard in je CMS (CONTENT MANAGEMENT SYSTEM, zoals bv WordPress of Wix) opgenomen omdat elke website heel verschillend is en niet iedereen deze extra software of plug-ins nodig heeft. Zo verlangt zeker niet iedereen dezelfde plug-ins. Als je bijvoorbeeld niet van plan bent een e-shop op te starten, hoeft je website helemaal geen zware e-commerce plug-in zoals WooCommerce te hebben. 

Elke CMS biedt gewoon de standaard opties aan, of je nu kiest voor WordPress, Wix, Squarespace, Drupal, enz. Al vlug ontstaat er de nood om meer met je website te doen dan wordt aangeboden. Handige codeurs hebben deze extra functionaliteiten in code gegoten en bieden ze, al dan niet gratis, aan iedereen aan. Zo kan je extra features aan je website toevoegen zonder daarvoor zelf te moeten kunnen coderen, gewoon plug en play

WAT IS HET DOEL VAN JE PLUG-IN?

Je wil met je website iets bereiken wat niet standaard aanwezig is. Ga je voor een mega menu, een strakkere look, extra SEO functionaliteiten, een e-commerce store, een veiligere website, een andere lay-out, een aantrekkelijkere website? Voor alle extra’s die je aan je website wil toevoegen, bestaat er wel een plug-in. Alvorens je op zoek gaat naar een passende plug-in, overweeg goed waarvoor je hem precies nodig hebt, of je hem wel ECHT nodig hebt en wat je ervan verwacht. 

HOE KIES JE DE PLUG-IN DIE BIJ JOUW WEBSITE PAST?

hoe voeg je een plug-in toe in WordPress?

Beslis eerst welke functionaliteiten je nodig hebt voor jouw website en jouw doelen en ga op zoek naar een plug-in die dat aanbiedt. Gewoonlijk vind je meer dan één plug-in voor wat je wil bereiken. 

Vergelijk de verschillende plug-ins en ga na wat je precies nodig hebt. Een teveel aan extra’s is allemaal extra code voor je website die je niet gaat gebruiken. 
Voor je een plug-in installeert en activeert, raadpleeg je best de details van de plug-in. 

PLUG-IN GEVONDEN? CHECK DAN VOORAL DIT NOG 

Hoe kies je uit de verschillende plug-ins?

Reviews

Hoeveel reviews heeft deze plug-in en hoeveel zijn er courant en nauwkeurig. Ga voor een plug-in met overwegend positieve reviews die je verzekeren dat de plug-in naar behoren functioneert. 

IS DE GEKOZEN PLUG-IN Up-to-date? 

Bij elke plug-in staat vermeld hoe vaak of wanneer de laatste updates zijn gebeurd. Kies zeker niet voor een plug-in die al jaren niet meer veranderd is. Die code is verouderd en werkt waarschijnlijk niet meer samen met de nieuwere versies van je CMS. 

Hoeveel downloads HEEFT DE PLUG-IN AL? 

Check hoeveel downloads de plug-in al heeft. Een populaire plug-in werkt naar alle waarschijnlijkheid beter dan een plug-in die al jaren op de markt is en niet gebruikt wordt. 

Compatibiliteit van de plug-in? 

Is deze plug-in wel compatibel met jouw versie van WordPress, met je gekozen thema en eventueel de PHP-versie die je website gebruikt. 

HOE MEER PLUG-INS HOE BETER?

Ga ook na of de plug-in die je wil niet te veel overlappende zaken aanbiedt met plug-ins die je al hebt. Die verschillende codes gaan dan met elkaar botsen en veroorzaken fouten in je website of zorgen er zelfs voor dat je website crasht. Bij plug-ins bedenkt je alvast dat het principe “beter te veel dan te weinig” beslist NIET geldt. 

HOE BEÏNVLOEDEN PLUG-INS DE SEO VAN JE WEBSITE?

Elk aspect in het leven heeft zowel voor- als nadelen. Daarom is het belangrijk alles goed tegen elkaar af te wegen voor je een beslissing maakt. Dat is bij plug-ins niet anders. Er bestaan plug-ins die de optimalisatie van je website enkel ten goede komen en er zijn plug-ins die vooral nadelige gevolgen hebben. 

Gelukkig kan je bij de installatie van plug-ins altijd van gedachten veranderen en de ene plug-in vervangen door een andere. Al brengt dit soms heel wat extra werk met zich mee, zeker als het gaat om een page builder als Elementor. 

DE VOORDELEN VAN PLUG-INS VOOR SEO

Plug-ins zijn extra stukjes code die meer functionaliteiten aan je website toevoegen

Plug-ins kunnen een belangrijke rol spelen in de zoekmachine optimalisatie van je website doordat ze extra functionaliteiten toevoegen die je helpen de zichtbaarheid bij zoekmachines en de algemene kwaliteit van je website te verbeteren. Sommige plug-ins dragen bij tot een snellere laadsnelheid (een top aspect van SEO), anderen maken het je mogelijk stukjes code in te voegen waar nodig zoals voor de meta omschrijvingen of de alt tekst bij foto’s.

Aangezien WordPress nog steeds het belangrijkste CMS is dat er te vinden is, behandel ik hier enkele SEO plug-ins voor WordPress: 

SEO plug-ins voor WordPress

Er zijn verschillende SEO plug-ins op de markt, die vaak al een gratis versie aanbieden. De meest populaire zijn waarschijnlijk Yoast, RankMath en AllinOne SEO
Hoewel Yoast de meest gekende plug-in is, zijn de functionaliteiten van de gratis versie van Rankmath veel uitgebreider, de interface werkt handiger en is in het algemeen veel nuttiger dan Yoast. 

Elke nuttige SEO plug-in maakt het je mogelijk metabeschrijvingen toe te voegen, titels te optimaliseren, tekst te verbeteren, een XML-sitemap te generen en canonical tags in te stellen. 

Wat RankMath beter maakt, is de mogelijkheid de nodige redirects in te stellen bij het veranderen of verwijderen van een URL. Rankmath biedt zelfs een 404 -pagina opvolging waarbij je perfect kan monitoren waarom bezoekers op een foutpagina terecht komen en hoe je die links door kan sturen naar een WEL bestaande URL op je site. 
RankMath maakt het je zelfs mogelijk een basis schema mark-up toe te voegen aan elementen op je website. 

Plug-ins om de snelheid van je website te optimaliseren

LiteSpeed Cache, WP Super Cache, W3 Total Cache: Snelheid is een belangrijke SEO-factor. Caching plug-ins helpen namelijk bij het versnellen van de laadtijd van je website.

Autoptimize: Optimaliseert CSS, JavaScript en HTML om de laadtijd te verbeteren.

Afbeeldingen optimaliseren voor SEO via een plug-in

Smush: Optimaliseert afbeeldingen automatisch zonder zichtbaar verlies van kwaliteit, wat helpt bij het verbeteren van laadtijden.

EWWW Image Optimizer: Een andere plug-in die afbeeldingen comprimeert en optimaliseert.

Redirects plug-in

Koos je niet voor Rankmath als SEO plug-in dan kan je baat hebben bij een redirect plug-in. Heb je enkele URL’s van je site verwijderd, dan wil je de bezoekers van de links doorverwijzen naar nog steeds bestaande URL’s in je site die een gelijkaardige inhoud bieden. Dat kan door een plug-in als Redirection. Zo breng je de SEO waarde van oude pagina’s over naar nieuwe pagina’s op je website. 

Linkmanagement plug-ins

Broken Link Checker: Identificeert en meldt kapotte links op je website, wat kan helpen bij het handhaven van een gezonde linkstructuur.

Pretty Links: Maakt het gemakkelijk om lange, onaantrekkelijke links om te zetten in kortere, aangepaste links.

Social Media-plug-ins

Open Graph- en Twitter Card-plug-ins: Deze plug-ins helpen bij het optimaliseren van de weergave van je inhoud op sociale media platforms door het instellen van Open Graph- en Twitter Card-tags. Bij RankMath zit dit er standaard bij voor Facebook en Twitter. Er bestaan zelfs plug-ins om een deel van de feed van bijvoorbeeld je Instagram weer te geven op je website. 

PLUG-INS ZONDER SEO KENNIS VOLSTAAN NIET

Hoewel plug-ins handig kunnen zijn om je te helpen op het gebied van zoekmachine optimalisatie, is een plug-in niets zonder de nodige kennis van SEO om de plug-ins correct in te zetten. 

Daarbij is een goede SEO fundering voor je hele website noodzakelijk om hem zichtbaar te maken bij zoekmachines. Vergeet niet dat plug-ins je website steeds verzwaren door meer code toe te voegen, waardoor de laadsnelheid ook beïnvloed wordt. 

DE NADELEN VAN PLUG-INS VOOR SEO

Hoewel plug-ins nuttig kunnen zijn voor het verbeteren van de SEO van een website, is het belangrijk om te erkennen dat ze ook potentiële risico’s met zich meebrengen. Hier zijn enkele manieren waarop plug-ins je SEO negatief kunnen beïnvloeden:

Slechte codering en prestatie-impact

Sommige plug-ins zijn slecht gecodeerd en kunnen leiden tot prestatieproblemen, zoals langzame laadtijden. Dit kan een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring en zoekmachine rangschikking. Sommige plug-ins zoals Elementor zijn heel zwaar en wegen enorm op het beschikbare geheugen van veel goedkope hosting partijen waardoor je website vertraagt en soms nog lastig bij te werken is. 

Conflicten tussen plug-ins

Het gebruik van meerdere plug-ins kan leiden tot conflicten, vooral als ze soortgelijke functies uitvoeren. Conflicten kunnen leiden tot onverwacht gedrag, zoals het niet meer naar behoren werken van plug-ins, foutmeldingen op je site en zelfs het crashen van je hele website. Ga dus na of je nieuw gekozen plug-in wel compatibel is met je reeds gedownloade plug-ins of zelfs met je gebruikte thema. 

Overmatige redirects

Sommige SEO plug-ins stellen automatisch redirects in. Als deze niet correct worden geconfigureerd, kunnen ze leiden tot overmatige redirects, wat kan resulteren in een verminderde SEO-prestatie.

Onjuiste configuratie van SEO-instellingen

Foutieve instellingen in SEO plug-ins kunnen leiden tot problemen zoals dubbele content, onjuiste canonical tags of verkeerde metabeschrijvingen. Deze fouten kunnen de zoekmachine prestaties van de website negatief beïnvloeden.

Veiligheidsrisico’s

Slecht ontworpen of verouderde plug-ins kunnen beveiligingsrisico’s met zich meebrengen. Hackers kunnen kwetsbaarheden in plug-ins detecteren, wat kan leiden tot ongeautoriseerde toegang, gegevensverlies of andere veiligheidsproblemen. Daarom is het belangrijk regelmatig in te loggen op je website en de nieuwste versies van de plug-ins te installeren. 

Niet geoptimaliseerde afbeeldingen

Sommige afbeeldingsoptimalisatie plug-ins kunnen afbeeldingen te agressief comprimeren, waardoor de kwaliteit verloren gaat. Dit kan de gebruikerservaring en SEO-nadelen veroorzaken, vooral als afbeeldingen van hoge kwaliteit belangrijk zijn voor je content zoals bij de portfolio van een fotograaf.

Gebrek aan updates en ondersteuning

Als plug-ins niet regelmatig worden bijgewerkt door de ontwikkelaars, kunnen ze incompatibel worden met nieuwe versies van het CMS of andere plug-ins. Dit kan leiden tot veiligheidsproblemen en prestatieproblemen.

Om negatieve invloeden te minimaliseren, is het essentieel om plug-ins zorgvuldig te selecteren, alleen die te gebruiken die noodzakelijk zijn en regelmatig updates uit te voeren. Het is ook een goed idee om back-ups van je website te maken voordat je nieuwe plug-ins installeert, zodat je je website snel kunt herstellen als er problemen optreden.

ONMISBARE GRATIS PLUG-INS VOOR WORDPRESS

Zoals eerder gezegd zijn plug-ins meestal niet essentieel en een overdaad schaadt. Toch zijn er enkele plug-ins die zo goed als onmisbaar zijn voor een betere WordPress website. Deze plug-ins hebben allemaal een gratis versie, waarbij je steeds voor de betalende optie kan gaan voor alle extra’s. Voor een gewone, kleine website zijn deze gratis functionaliteiten echter meestal wel voldoende. 

MIJN TOP 3 VAN (GRATIS) WORDPRESS PLUG-INS

Wordfence Security: voor een veilige website die beter beschermd wordt tegen hackers, spam of malware. 

RankMath: de SEO plug-in die naar mijn mening het meest uitgebreide aanbod biedt in de gratis versie en die Yoast daarmee ver overstijgt

LiteSpeed Cache: om de laadsnelheid van je website aanzienlijk te verbeteren

HOU JE PLUG-INS EN JE WEBSITE UP-TO-DATE

Eens je je gekozen plug-ins gedownload hebt en je hebt alle instellingen voor jouw website geoptimaliseerd, is de kous nog niet af. 
Net zoals je website zelf, moet je je plug-ins samen met je thema regelmatig updaten. Frequente updates houden je plug-ins immers veilig en zorgen voor een betere functionaliteit van je website, terwijl eventuele problemen met plug-ins door codeerders opgelost werden in de nieuwere versie

Daarom mag je niet vergeten regelmatig in te loggen op je website, ook al verander je niets aan de lay-out of teksten. Update je plug-ins regelmatig naar de nieuwste versie en check de compatibiliteit met jouw WordPress en/of PHP versie. 

WAT IS HET BELANGRIJKSTE EFFECT VAN PLUG-INS OP SEO

Zoals je al begreep, is het hebben van sommige plug-ins echt onmisbaar om de zoekmachine optimalisatie van je website ingrijpend te verbeteren. 
Toch kan een teveel aan plug-ins je website eveneens grondig schaden. 

Daarom is het super belangrijk om vooraleer je over plug-ins gaat nadenken, eerst te beslissen over welk thema je voor je website wil gebruiken. Sommige thema’s bieden immers vaak al extra functionaliteiten aan zonder daarvoor plug-ins te moeten installeren. De volgende beslissing die je moet maken is of je wil werken met een page builder of niet. De page builder plug-ins, zoals Elementor, voegen vaak extra stijl en design functies toe, maar deze plug-ins zijn zwaar en vaak niet echt nodig. 

Zoals bij alles geldt ook voor plug-ins de wijsheid van de oude Griek Solon: “Μηδέν άγαν” wat letterlijk wil zeggen “niets te veel” of nog beter gezegd “alles met mate!”


Zit je met vragen of kan je hulp gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact op:

Een teveel aan plugins verzwaart je website mateloos

Deze blog post delen op sociale media?

VERGELIJKBARE BERICHTEN