LOKALE SEO VOOR KMO'S DOOR ONLINE OCTOPUS

LOKALE SEO VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN

Als freelancer of kleinere onderneming beschik je vaak niet over het budget of het personeel om je SEO grondig onder handen te nemen. Nog te weinig bedrijven richten hun pijlen op lokale SEO waardoor er nog veel winst op de concurrentie te halen valt op dat gebied.
Bovendien biedt Google steeds andere, meer gepersonaliseerde zoekresultaten aan afhankelijk van je zoekgeschiedenis, maar ook van je gekozen taalvoorkeuren en de locatie waar je je bevindt.

WAT IS LOKALE SEO?

Lokale SEO draait erom je website te laten verschijnen in de zoekresultaten wanneer er gezocht wordt naar een plaatselijk bedrijf. Online zichtbaarheid in je buurt dus.
Indien de internetgebruiker naar een onderneming in de buurt op zoek gaat, is de zoekintentie al verder gevorderd.
Ben je op zoek naar iets in je omgeving, wil dat meestal zeggen dat je al tot aankoop wil overgaan.

De conversie van die potentiële websitebezoekers ligt dus veel hoger.
Dat maakt van lokale SEO een doel dat je niet zomaar voorbij mag gaan. Dit geldt vooral voor bedrijven die een fysieke locatie hebben, maar ook voor ondernemers die hun diensten in een bepaalde regio aanbieden.

WAAR HOUDT DE ZOEKMACHINE REKENING MEE BIJ LOKALE SEO?

Lokale SEO bakkers Antwerpen

Ga je bijvoorbeeld op zoek naar een bakker, dan kent Google automatisch al je zoekintentie. Uit ervaring weet Google dat mensen die op zoek gaan naar een bakker, graag een bakker willen hebben bij hen in de buurt en liefst een die op dat moment geopend is.
Zoek je op je smartphone naar “bakker in Antwerpen”, dan gaat Google automatisch de bakkers met de beste reviews weergeven, maar ook diegenen die zich het dichtste in je buurt bevinden.

Daaruit blijkt dat zoekopdrachten heel gepersonaliseerde zoekresultaten opleveren. Typ je dezelfde zoekwoorden in van op een andere locatie (bijvoorbeeld op vakantie), dan zal je hele andere zoekresultaten te zien krijgen.

 

Bakker Antwerpen na Bedrijfsprofielen

Bij lokale zoekopdrachten houdt Google voornamelijk rekening met:

 • Je taalinstellingen: zoek je in het Nederlands, zal Google liefst Nederlandstalige websites voorschotelen. Maar ook de taalinstellingen die jij gekozen hebt voor je browser neemt Google in overweging.
 • Je locatie: zelfs al probeer je je locatie te verbergen, Google weet toch steeds ongeveer waar je je bevindt aan de hand van je IP-adres. De bedrijven in je buurt worden bovenaan weergegeven.
 • Je website extensie: bedrijven met de extensie .be zullen eerst getoond worden aan Belgische zoekers indien de website content relevant is bij de zoekvraag.
 • Je online zichtbaarheid (prominentie): hoe vaak komt je website voor? Welke zoekwoorden gebruik je op je website? Is op je website duidelijk zichtbaar waar je je diensten of producten aanbiedt? Hoe gebruiksvriendelijk is je website. Heb je goede en voldoende reviews? Hoe relevant is je website voor de zoekopdracht?

 

De zoekmachine wil immers een perfecte klantendienst aanbieden door de meest geschikte webpagina voor die zoekopdracht te vinden en te tonen op de zoekmachineresultatenpagina (SERP).

Onder de bedrijven die duidelijk zichtbaar zijn op Google maps (Google Mijn Bedrijf profielen), krijg je de webpagina’s die geoptimaliseerd zijn voor de gebruikte zoekwoorden:

SEO OM LOKAAL GEVONDEN TE WORDEN: TIPS EN TRICKS

Dus hoe krijg je jouw onderneming mee in deze lijst van lokale zoekresultaten?

Hiervoor heb je zelfs aanvankelijk vaak geen eigen website nodig. Er zijn zo veel andere platformen om je bedrijf op te laten dagen op de zoekresultatenpagina, denk maar aan Google Mijn Bedrijf of sociale media platformen (LinkedIn, Facebook, Pinterest).

1. MAAK EEN GOOGLE MIJN BEDRIJF PAGINA AAN

Deze gratis tool is Google’s oogappel. Zoals je in de resultaten hierboven kon zien, zijn de eerste bedrijven die tevoorschijn komen degenen die een profiel op Google Mijn Bedrijf hebben aangemaakt. Daarbij is het uiteraard belangrijk je fysieke locatie of je service gebied duidelijk aan te geven. Dit profiel neemt veel internet oppervlakte in op de eerste pagina in de zoekresultaten:

Je registreren is heel eenvoudig en zoals gezegd kosteloos.
Check eerst of er al een Google Mijn Bedrijf profiel bestaat door te zoeken naar je bedrijfsnaam in combinatie met je locatie.
Vind je al een profiel dan kan je deze bedrijfslisting opeisen als jouw bedrijf. Daarvoor moet je de eigenaar of beheerder zijn van de website die bij deze onderneming hoort.

Lokale SEO Google bakker Tjoens Listing

Bestaat er nog geen, dan kan je er eenvoudig zelf een aanmaken.
Log in met je Google Account en registreer je bij Google Mijn Bedrijf.

Na controle door Google, ontvang je binnen de 2 weken een postkaart met een verificatiecode op je bedrijfsadres.
Log opnieuw in, geef de code in en vervolledig je profiel!
Hoe meer informatie je hier geeft, hoe prominenter je bedrijf aanwezig zal zijn.
Vraag aan je klanten om reviews achter te laten. Bedrijven met veel en overwegend positieve reviews komen steeds bovenaan te staan.

Lokale SEO Google Mijn Bedrijf
Lokale listings

2. REGISTREER JE BIJ ANDERE ONLINE BEDRIJVENGIDSEN

Registreer je bedrijf bij relevante lokale bedrijfsgidsen. De Gouden Gids is waarschijnlijk de bekendste en nationaal beschikbaar over heel België voor alle soorten bedrijven.

Maar interessante backlinks zijn altijd onontbeerlijk voor lokale SEO. Elke kwalitatieve en relevante website waar je je op kan registreren met je bedrijfsnaam, contactgegevens en URL is mooi meegenomen.

3. VERZAMEL (POSITIEVE) REVIEWS

Google schotelt aan de zoekers liefst de beste en dus meest relevante pagina’s voor. Dat wil zeggen, websitepagina’s waar vorige gebruikers positieve ervaringen bij hadden. Daarom zijn het aantal reviews belangrijk maar toch vooral de ratings van je reviews. Natuurlijk zijn de reviews op Google Mijn Bedrijf heel belangrijk, maar ook getuigenissen op Facebook zijn online heel zichtbaar

4. VERMELD JE LOCATIE OF SERVICEGEBIED VAAK EN OP STRATEGISCHE PLAATSEN OP JE WEBPAGINA

Bij de zoekwoorden “bakker Antwerpen” gaat de zoekmachine eerst en vooral op zoek of deze zoekwoorden voorkomen op je website pagina. Google kijkt eerst of de gezochte woorden te vinden zijn in je pagina titel, de URL en de meta omschrijving. Uit deze 3 zaken bestaat de snippet die je op de zoekresultatenpagina te zien krijgt.

Die zoekwoorden worden vet gedrukt op de zoekresultatenpagina om aan de gebruiker aan te geven dat die woorden zich op de pagina bevinden en de getoonde pagina’s dus relevant zijn voor de zoekopdracht.

Overweeg daarom deze zoekwoorden en plaatsbepaling mee op te nemen in alle strategische plaatsen op je website:

 • Je URL
 • De titel tag
 • De meta omschrijving
 • Je pagina titel
 • De pagina headers tussen de header tags
 • De alt tekst bij je afbeeldingen
 • Je website content
Lokale SEO bakkers snippets zoekwoorden

5. MAAK JE ADRES EN CONTACTGEGEVENS OP ELKE PAGINA ZICHTBAAR

De footer is de ideale plaats om je contactgegevens zichtbaar te maken op elke pagina.
Zet bovendien een Google Map op je contactpagina met je bedrijfsadres. Je potentiële klanten vinden meteen de juiste weg naar jou terug. Dit is voornamelijk belangrijk voor mobiele gebruikers.

6. VERSPREID OVERAL DEZELFDE NAP GEGEVENS

NAP is de Engelse afkorting voor Name, Address en Phone number. Verzeker jezelf ervan dat je overal dezelfde NAP-gegevens verspreidt. Schrijf je bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer steeds op dezelfde manier op je eigen website maar ook op andere website listings. Je voorkomt dat de zoekmachine in de war raakt en niet meer weet welke bedrijfsinformatie te koppelen aan jouw bedrijf.

7. JE URL EN EXTENSIE

Indien mogelijk kies dan voor een bedrijfsnaam die je belangrijkste zoekwoord bevat en dienst doet als je website domeinnaam, die terugkomt in elke URL.
Vooral de extensie van je URL weegt door. Wil je liefst lokaal gevonden worden, ga dan zeker voor .be. (of .nl voor Nederland)

8. VERMELD DE DICHTSBIJZIJNDE GROTE STAD OP JE WEBPAGINA

Woon je in een klein gehucht, een dorp of een onbekende plaats, dan zoek je vaak naar een bedrijf in de buurt van de dichtstbijzijnde grote stad.
Naar “bakker Antwerpen” zal vaker gezocht worden dan naar “bakker Merksem”. Dankzij Google Maps en artificiële intelligentie weet Google dat Merksem een deel is van Antwerpen. Toch zijn de zoekwoorden die ingetoetst worden heel belangrijk omdat die door Google vet weergegeven worden.
Daarom kan het nooit kwaad die nabijliggende stad frequent te vermelden op je webpagina, denk vooral aan de contactpagina.

9. MAAK EEN APARTE LANDINGSPAGINA AAN VOOR DE PLAATS OF STAD WAAR JE GEVONDEN WIL WORDEN

Niets houdt je tegen om een extra pagina aan te maken op je website voor de stad, plaats of regio waarvoor je gevonden wil worden. Optimaliseer je pagina voor jouw zoekwoorden en gebruik de naam van die locatie in elke titel. Je hoeft deze pagina niet op te nemen in je website menu. Duidelijk is dat mensen na een Google zoekopdracht meestal niet landen op je homepagina omdat die niet geoptimaliseerd is voor een bepaald zoekwoord. Geoptimaliseerde landingspagina’s zijn dus steeds een prima alternatief. Kopieer niet zomaar pagina’s van elkaar. Google staat heel afkerig tegenover dubbele content. Maak elke pagina authentiek en origineel.
Via deze landingspagina komt je potentiële klant dan alsnog op je website terecht.

10. GA VOOR EEN SERVER IN DE BUURT VAN JE DOELGROEP

Misschien iets wat je best overweegt voor je een hosting partij voor je website kiest. Laadsnelheid is enorm belangrijk voor de zoekmachine aangezien hoe langer hoe meer internet gebruikers zoeken via de smartphone.
Wat hier veel impact op heeft, is de nabijheid van de server van je hosting partij. Ga dus niet voor een hosting partij die enkel servers heeft in de US of Australië. Kies een provider met servers in Europa en beter nog, België of Nederland.

11. MAAK GEBRUIK VAN STRUCTURED DATA (OF SCHEMA MARKUP)

Structured Data komen voort uit afspraken van verschillende zoekmachines om bepaalde content uniform en gestandaardiseerd weer te geven. Deze informatie komt vaak in een rich snippet terecht.
Je vindt al deze coderingsregels terug op de website: schema.org.
Deze data zijn vooral bedoeld voor zoekmachines zodat ze bepaalde informatie op elke website gemakkelijker terugvinden in de code en dusdanig kunnen weergeven in de zoekresultaten.
Denk hierbij aan reviews, blog artikels, bedrijfsgegevens, recepten, evenementen, enzoverder.

12. WEES DE CONCURRENTIE VOOR EN RICHT JE OP VOICE SEARCH

Voice Search is alsmaar belangrijker. Home assistants komen meer en meer in trek en gebruikers zoeken ook steeds meer via voice search op hun mobiel. Hoe een gebruiker een vraag inspreekt, kan erg verschillen met getypte zoekopdrachten. Richt je vooral op long tail keywords die een groter onderdeel uitmaken van voice search. Pas de gebruikte taal op je website daaraan aan. Kies voor spreektaal, vermijd jargon en moeilijke woorden. Probeer te anticiperen op vragen van de gebruiker en beantwoord deze vragen alvast op je website.

IS LOKALE SEO IETS VOOR JOUW ONDERNEMING?

Bijna de helft van alle zoekopdrachten bestaat uit internet gebruikers op zoek naar lokale informatie. Hoe vaak gebruikte jij je smartphone niet om snel een bedrijf in de buurt op te zoeken? Deze lokale zoekopdrachten leiden het vaakst tot conversies en dus aankopen.
Ben je nog niet overtuigd of lokale SEO wel voordelen kan opleveren voor jouw bedrijf?

Lokale SEO resulteert in:

Grotere lokale zichtbaarheid online
Een uitgebreider en vooral meer gericht klantenbereik
Een voorsprong op de concurrentie

Laat een SEO audit door mij uitvoeren en kom te weten hoe jouw website beter gevonden kan worden.
Ook voor SEO advies en verbeteringen aan je WordPress of Wix website kan je bij mij terecht.

Vond je dit artikel interessant? Deel het gerust op sociale media! Wil je graag nog meer weten? Lees dan ook nog volgende blog posts:
SEO TERMEN: VERKLARENDE WOORDENLIJST

SEO TERMEN: VERKLARENDE WOORDENLIJST

Deze SEO termen moet je aan je woordenlijst toevoegen wanneer je alles wil weten over zoekmachineoptimalisatie! Het volledige ABC van de SEO.

ZOEKMACHINES EN SEO

ZOEKMACHINES EN SEO

De ideale website biedt een synergie voor zoekmachines en websitegebruikers. Leer daarom de relatie tussen zoekmachines en SEO beter begrijpen.

HET BELANG VAN SNIPPETS VOOR SEO

HET BELANG VAN SNIPPETS VOOR SEO

Wat is een snippet en wat is het belang van een snippet voor SEO? Kom er hier alles over te weten!