website wordpress blog seo tips 2

JOUW WORDPRESS BLOG ONLINE VINDBAAR? MET DEZE 10 TIPS GA JE VOOR EEN VOLLEDIG SEO PROOF WORDPRESS BLOG! 

Maak jouw content online vindbaar met deze 10 tips voor een SEO proof WordPress blog.

IS JOUW WORDPRESS BLOG ONLINE ONZICHTBAAR?

Bloggen! De manier om op te vallen op het internet, want dat lees je overal: “CONTENT IS KING”. Je gaat aan de slag en begint content te produceren. Maar al snel merk je het zelf, je blog posts waar je zo op hebt zitten zwoegen, komen gewoon niet tevoorschijn op de zoekresultatenpagina. Ze zijn onzichtbaar in de zee van content die er dagelijks bijkomt. Geef je de moed dan maar op? 

Welnee, bloggen is nog steeds DE manier bij uitstek om als expert in een bepaald vakgebied je website bezoekers te tonen wat jij in je mars hebt. Je wil je kennis graag delen en aan de wereld laten zien wat ze van jou mogen verwachten.

DUS HOE MAAK JE JE BLOG WEL ZICHTBAAR? 

Door je blog posts SEO proof te maken! SEO proof hoor ik je al denken… wat is dat? SEO proof betekent dat je je blog artikels optimaal aanpast om beter gevonden te worden door zoekmachines, en bijgevolg dus ook voor je lezers. SEO staat namelijk voor Search Engine Optimisation of gewoon in het Nederlands zoekmachine optimalisatie. 

Het is namelijk de zoekmachine die jouw blog post al dan niet toont na het intoetsen van bepaalde zoekwoorden. 

Zeg nu zelf: hoe vaak gebruik jij Google, Bing of Yahoo om bepaalde informatie te vinden? 

BLOGGEN IN WORDPRESS: WAAROM BEGIN JE ERAAN?

Overal wordt je aangeraden met bloggen te beginnen. Maar waarom zou je daar al je tijd en energie insteken? Wel, om meer bezoekers naar je website te lokken natuurlijk! 

Indien één van je potentiële klanten interessante informatie vindt in één van jouw artikelen, dan weet hij dat hij terecht is gekomen bij een expert op dat gebied. En aangezien jij een specialist bent in jouw vakgebied, heb je daarover heel veel te vertellen. 
Het zou dan toch ook heel sneu zijn als al die nuttige informatie gewoon niet gevonden wordt! 

EEN SEO PROOF WORDPRESS BLOG: HOE DOE JE DAT? 

Wil je in WordPress een blog starten dan is dat helemaal niet zo moeilijk! WordPress is namelijk een platform dat speciaal gegroeid is uit de noodzaak of de zin om te schrijven. 
Je kennis en expertise delen met de wereld: dat is het doel. 
Maar WordPress is enorm gegroeid en biedt nu ontelbare mogelijkheden om een website te creëren voor eender welk doel. 

Dus hoe begin je daar in hemelsnaam aan? Deze 10 tips helpen je al een heel eind op weg naar een SEO proof WordPress blog! Voor de relevante content zorg je natuurlijk zelf!

1 KIES VOOR AANTREKKELIJKE URL’S 

Begin met het aanpassen in de WordPress instellingen bij de Permalinks. Daar kan je namelijk de titel van je blog post als URL instellen en niet een automatisch gegeneerde, nietszeggende numerieke URL. Zo kan je meteen je hoofdzoekwoorden in de URL van je blog post verwerken.

permalink settings voor een SEO proof URL in WordPress

2 GA VOOR EEN SEO PROOF BLOG TEMPLATE MET EEN RESPONSIVE DESIGN

Vergeet je responsive design niet voor een SEO proof WordPress blog

Ga daarna op zoek naar een lichtgewicht template die geoptimaliseerd is voor SEO en ideaal is om te bloggen. Je wil namelijk alle juiste opties en mogelijkheden om je blog posts op verschillende manieren te presenteren. En niet elke template is daarvoor geschikt. 
Kan je gebruik maken van verschillende categorieën? Kan je sorteren op basis van bepaalde tags of zoekwoorden? Hoe zit het met de lay-out van je blog posts? 

Aangezien de meeste mensen vooral gebruik maken van hun mobieltje om iets op te zoeken, hechten de zoekmachines meer belang aan een mobiel design dan een goede zichtbaarheid op desktop. 
Zorg er daarom voor dat je template en dus je website zich aanpast aan alle soorten schermen. Mobielvriendelijkheid is voor Google een enorm belangrijke rankingsfactor. Check of je site voldoet door de gratis tool van Google te gebruiken. 

3 DENK NA OVER JOUW BLOG CATEGORIEËN EN CREËER STRUCTUUR 

Schoenmaker, blijf bij je leest. Oftewel, blijf met je blog artikels schrijven over de diensten of producten die jij aanbiedt. De zoekmachine raakt enkel in de war van bedrijfswebsites die over vanallesennogwat gaan. 

Creëer ook een vaste structuur in je blog posts door ze onder te verdelen in categorieën en ze eventueel tags te geven. 
Zo groepeer je je artikels handig voor je bezoekers en weten ze waar ze terecht kunnen voor meer informatie over hetzelfde onderwerp.

4 INSTALLEER EEN SEO PLUG-IN

Er zijn enkele heel erg goede SEO plug-ins op de markt, waaronder Yoast, SEO Press of RankMath die je helpen de juiste code toe te voegen achter de schermen voor je blog post, waardoor je gemakkelijk een meta omschrijving kan invoegen zonder te hoeven coderen. 
Deze plug-ins maken je ook attent op verbeterpunten in je tekst en over de algemene SEO aanpassingen die je nog kan maken. Let wel op, zelfs al installeer je een SEO plugin, dan moet je nog de nodige kennis hebben om er nuttig gebruik van te maken. 

5 ENKELE TIPS VOOR EEN SEO BLOG INHOUD

5.1 ELKE SEO BLOG START MET ZOEKWOORDENONDERZOEK

Doe aan zoekwoorden onderzoek en gebruik die gevonden trefwoorden en de synoniemen op een natuurlijke manier in de inhoud van je blog post. 

Maak gebruik van gratis tools zoals Google Trends of Answer the Public, of zelfs de Google suggesties op de zoekresultatenpagina. 

Integreer de hoofdzoekwoorden in je titels en vergeet niet ze te gebruiken in de meta omschrijving
Denk niet enkel aan je te gebruiken zoekwoorden maar ook aan de zoekintentie. Vraag je af wat je gebruikers echt willen vinden wanneer ze een bepaald trefwoord invoeren en geef hen de nodige antwoorden. 

5.2 SCHRIJF KWALITATIEVE EN INFORMATIEVE BLOG POSTS

 • Geef je lezer waardevolle content die uitnodigt tot verder lezen en beantwoord de vragen van je doelgroep. Langere, meer diepgaande artikels presteren beter in de zoekresultaten. Blijf echter consistent en produceer geen nodeloos lange teksten door je inhoud constant te herhalen. 
 • Vermijd complex taalgebruik en vakjargon. Denk eraan dat je gebruiker op zoek is naar informatie en antwoorden op vragen en liefst niet met nog extra vragen wil blijven zitten. 
 • Schrijf een aantrekkelijke en beknopte titel die aanzet tot doorklikken en gebruik die (ingekorte) titel ook als URL. 
 • Blijf origineel: elke zoekmachine heeft echt een hekel tijd te verliezen door websites te scannen waarvan de inhoud gewoon gekopieerd is van een andere website. 
 • Maak je blog post aantrekkelijk door tekst af te wisselen met media: afbeeldingen, aandachtstrekkers, infographics of video’s. Voorzie die media van een alt tag waarbij je beknopt en precies beschrijft wat er hier te zien is. Zorg ervoor dat je het formaat van de afbeeldingen aanpast en dat je video’s niet op je eigen website host om de laadsnelheid niet in het gedrang te brengen. 
 • Hou je blog post structureel leesbaar. Maak je inhoud scanbaar door gebruik te maken van een overzicht, in het oog springende titels en subtitels en voldoende lege ruimte. Maak je paragrafen niet te lang, ga voor korte zinnen en schrijf alinea’s van ongeveer 3 tot 4 regels.
  Maak gebruik van opsommingen, grafieken en vette woorden die extra opvallen. 
 • Hou je content up-to-date: pas je blog posts regelmatig aan en check of alle gegeven informatie nog steeds geldig is. Content waar niet naar omgekeken wordt, is voor de zoekmachine ook een teken dat de informatie hoogstwaarschijnlijk niet meer courant is. 

6 VOORZIE JE BLOG VAN VOLDOENDE INTERNE EN EXTERNE LINKS

GEBRUIK VOLDOENDE INTERNE LINKS MET ANKERTEKST IN JE WORDPRESS BLOG

Hou je lezer op je website en leid hem door al je blog posts heen door interne links. Gebruik ankertekst in je inhoud om je gebruiker naar andere artikels te leiden die even nuttig en interessant kunnen zijn. 

Gebruik externe links naar websites die betrouwbaar zijn en extra nut toevoegen aan jouw blog post. 

Probeer kwalitatieve backlinks te krijgen van websites die naar jouw blog post linken omdat de inhoud relevant is voor hun bezoekers. 

7 NALEZEN EN REDACTIE VAN JE BLOG POST

Lees je blog posts goed na op grammaticale bloopers en spellingsfouten. Niets staat zo onprofessioneel als een tekst vol kemels. Maak gebruik van een spellingscontrole zoals de Google Chrome extensie Language Tool die ook in het Nederlands beschikbaar is. 

8 EINDIG JE BLOG MET EEN OPROEP TOT ACTIE

Ook jij hebt een doel met je geschreven blog post. Maak dat dan ook duidelijk aan je lezers en eindig met een CTA of oproep tot actie! Wil je dat je post gedeeld wordt top sociale media? Voeg dan de nodige deelknoppen toe. 

Heb je graag dat mensen commentaar of vragen achterlaten? 
Wil je dat je lezers commentaar achter laten op je blog post? (Wees wel op je hoede voor spammers en stel de commentaarmogelijkheden zo in dat jij ze eerst goedkeurt voor ze op je website verschijnen.)
Is het nuttig voor je lezers zich te abonneren, zodat ze bij elk nieuw artikel een verwittiging krijgen? 
Zet je gebruikers aan om contact met je op te nemen voor meer informatie. 

Laat je lezer niet in het ongewisse en neem hen bij de hand om de volgende stap te zetten. 

9 BIED ONDERAAN JE BLOG ANDERE RELEVANTE BLOG POSTS

Laat je blog pagina onderaan niet doodlopen en geef je lezer meteen de keuze uit andere interessante artikels die hetzelfde onderwerp belichten. Hoe meer tijd een bezoeker op je website doorbrengt, hoe relevanter ze ook lijkt voor de zoekmachines. Hierbij komen je eerder gekozen categorieën goed van pas. 

10 EXTRA TECHNISCHE SEO AANDACHTSPUNTEN MET BETREKKING TOT JE BLOG

De zoekmachine scant en rankt website pagina’s, geen volledige websites. Daarom is het perfect mogelijk met één bepaalde blog post hoog te scoren in de zoekresultaten en zo toch de nodige bezoekers naar je site te leiden. 

Let er wel op dat om goed te scoren toch je SEO funderingen van je hele website in orde moeten zijn. Een enkele muur van je huis blijft ook niet rechtstaan, hoe goed die ook gezet is, als de fundering uit drijfzand bestaat. 

Vergeet daarom zeker volgende belangrijkste aandachtspunten niet: 

 • Laadsnelheid: niemand wil te lang wachten op een blog post die maar niet wil laden
 • Een goede en snelle website hosting
 • Een SSL certificaat om de veiligheid van je bezoekers te garanderen
 • Vermijd te veel en concurrerende plug-ins. Alle extra toegevoegde code vertraagt je website aanzienlijk en plug-ins die hetzelfde uitvoeren, werken elkaar alleen tegen. 
 • Leesbaarheid: maak gebruik van een duidelijk lettertype, maak je font groot genoeg en zorg voor voldoende contrast om de inhoud zichtbaar te houden tegenover de achtergrond. 

HOE MAAK JE JOUW WORDPRESS BLOG POST ONLINE ZICHTBAAR VOOR ZOEKMACHINES EN GEBRUIKERS?

Overloop deze volledige checklijst en je bent al een heel eind op weg. Denk goed over je WordPress blog na voor je eraan begint. Wat wil je met je website bereiken en hoe ontwerp je je website om dat doel te bereiken? 

Om je blog te laten vinden, moet je niet enkel inhoudelijke maatregelen nemen, maar ook rekening houden met de technische aspecten van je website. 

Ga je aan de slag met de tips hierboven, dan ben je al een heel eind op weg. 

Wees er wel zeker van dat de inhoud van je blog post je lezers aanspreekt, boeit en hun vragen op een afdoende manier beantwoordt. Want zonder relevante content is zelfs de meest geoptimaliseerde blog post niet online aantrekkelijk.

Zijn er na het lezen van deze blog post toch nog vragen bij je opgekomen en wil je daar graag antwoord op? Of heb je geen tijd of zin om je blog posts zelf onder handen te nemen? 

Neem dan contact op voor een vrijblijvend verkennend gesprek en schakel mijn hulp in. 

website wordpress blog seo tips

Vond je dit artikel nuttig en interessant? Deel het dan gerust op sociale media:

Voor extra tips en tricks over SEO EN CONTENT kan je alvast even rondsnuisteren in mijn andere blog posts: