• Astrid

SEO (Search Engine Optimization) OF ZOEKMACHINEOPTIMALISATIE TIPS

Bijgewerkt op: apr 9

Wat is SEO?

SEO is wat het is: de optimalisatie van je website voor de gebruikte zoekmachine. Over SEO zijn al tal van epistels geschreven. Daar ben ik me ten volle van bewust. Toch zijn er nog steeds mensen die leven in een zalige staat van onwetendheid. Wie neemt het ze ook kwalijk?

Als je zelf geen website bezit of je bent niet op zoek naar klanten via je pagina, maakt het ook allemaal niet zoveel uit? Of wel?!

Maar hoor je bij een groot deel van de mensheid en ben je wel de trotse eigenaar van een internet site, dan word je toch ook altijd vrolijk van wat extra bezoekers?! Zeker als die voortkomen uit organische zoekresultaten. Mensen die op je pagina doorklikken wanneer ze je website tegenkomen in de lijst met zoekresultaten en dit zonder voor advertenties te betalen.


Belang van SEO voor je website

Het aantrekken van potentiële klanten om je website te bekijken blijft een knelpunt. Wie kan er in het hoofd van Google kruipen? Want laten we eerlijk zijn, Google blijft de hoofdprijs wegkapen qua zoekmachinegebruik.

Je pagina kan dus, maar best netjes door Google snel gevonden worden tussen de ontelbare andere sites die het WWW (world wide web) bewonen.

Ook ik kan hier ellenlange bladzijden over vol schrijven. Ik heb me er dan ook al danig in verdiept en ettelijke cursussen hierover gevolgd.

Maar wat is nu echt belangrijk in de SEO-wereld en kan je als webpagina-eigenaar zelf eenvoudig controleren en beheren?

Je zoekmachine ziet een website enkel als een reeks code
Web code

1. SEO-vriendelijke paginatitels

Dit lijkt heel vanzelfsprekend maar een goede titel doet wonderen voor je SEO. Kies een korte, krachtige titel die precies uitdrukt waarover je pagina of blogpost gaat. Eén die de zoekwoorden bevat waarvoor jij graag gevonden wil worden. Zo weet Google ook meteen bij welke gebruikte zoekwoorden jouw pagina zou kunnen passen. Je paginatitel komt meestal ook nauw overeen met de gebruikte URL (Uniform Resource Locator) voor je pagina. Dit kan je beschouwen als je exacte adres waar je site woont op het wereldwijde web.

2. Paginaomschrijvingen waar je zoekmachine blij van wordt

Wees ook hier beknopt en to-the-point, maar gebruik wel de beoogde zoekwoorden in deze omschrijving. Google op een dwaalspoor brengen heeft nog niemand geholpen aan meer zichtbaarheid. Deze paginaomschrijving krijg je te zien als je site in de lijst met zoekresultaten verschijnt. Indien je dit niet invult, creëert Google er zelf maar op los en geloof me, die heeft over het algemeen minder nuttige inspiratie dan je zelf hebt. Maak dus ook dankbaar gebruik van deze mogelijkheid om je SEO te vergroten.

3. Alt-tags bij afbeeldingen helpen je SEO-ranking

Oh, wat is dat nu weer hoor ik je al denken… Wanneer je een afbeelding op je pagina wil posten, is het ook belangrijk dat Google deze afbeelding niet enkel als witte, nietszeggende inhoud beschouwt. De alt-tag of de afbeeldingstitel maakt aan de zoekmachine en aan slechtziende gebruikers duidelijk wat er op je prent te zien is. Zo simpel is het maar. Google heeft nu éénmaal geen fotografisch zicht. Je wil toch graag dat die passende foto ook gevonden wordt en scoort in de SEO-ranking? Daarom gebruik je best ook in deze tag minstens één zoekwoord.

4. Hoofdingshiërarchie als leidraad voor bezoeker en zoekmachine

Maak gebruik van koppen. Vooral de H1-hoofding is erg belangrijk om duidelijk te maken waarover je geschreven stuk precies gaat. Aan de hand van subtitels en structuur in je tekst, kan de Google bot meer duidelijkheid scheppen in de reeks van tekentjes (code) die een webpagina rijk is. Zo kan hij aan de gebruiker relevante content tonen en scoor je hoger in SEO-opzicht.

Ook jij leest niet graag aaneengeschakelde tekst zonder witruimtes, hoofdingen of alinea’s, is het wel?


5. Maak gebruik van HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure )

Mocht je aan het denken zijn over het opzetten van een nieuwe site, zorg er dan zeker voor dat je gebruik maakt van het https protocol.

De zoekmachines zijn er heel duidelijk over. HTTP behoort tot het verleden.

De S staat namelijk voor secure! Zo worden je gegevens veilig doorgestuurd en kunnen (betalende) klanten er ook gerust in zijn dat hun gevoelige gegevens niet zomaar voor elke hacker te grabbel liggen. Google geeft tegenwoordig een duidelijke melding wanneer een site geen gebruik maakt van dit veilige protocol om gegevens door te sturen. Op termijn wil de zoekmachine deze websites enkel maar als laatste redding nog weergeven in zoekresultatenlijsten.

6. Website-snelheid doet je hoger scoren op SEO-gebied

De laadsnelheid van je website is van groot belang. Niet enkel voor de bezoeker, maar ook voor je SEO. De zoekmachine is zich ervan bewust dat heel veel potentiële gebruikers afhaken als ze langer dan een paar seconden moeten wachten op een website die niet tevoorschijn wil komen.

Sommige dingen heb je hier niet zelf in de hand, maar je kan wel op een aantal zaken letten. Maak gebruik van “kleine” afbeeldingen die niet te veel geheugen in beslag nemen.

Of laat, indien mogelijk, afbeeldingen enkel laden van zodra de gebruiker naar dat deel van de pagina scrolt. Veel beeldmateriaal en video’s verzwaren en vertragen merkbaar je website. Bewegende stukken en animatie zijn ook moeilijker te verteren en belemmeren je SEO.

7. Mobielvriendelijk is gelijk aan SEO-vriendelijk

Tegenwoordig is het zo dat de meeste gebruikers websites bezoeken via hun mobiele apparaten. Hierbij schiet de mobiele telefoon de hoofdprijs af. Zorg er dus vooreerst voor dat je website mooi weergegeven wordt op mobiel voor je je toelegt op de desktop lay-out.


Iedereen jaagt op de eerste positie in de Google zoekresultatenlijst
Google Zoekresultaten

SEO: kleine verbeteringen geven al grote resultaten

Natuurlijk zijn er nog tal van andere SEO-verbeteringen die je onder de loep kan nemen.

Als je echter deze belangrijkste zaken onder handen neemt, ben je al een heel eind op de juiste weg naar een hogere SEO-notering! Zeg nu zelf, wie wil er niet helemaal bovenaan de zoekresultatenlijst verschijnen zonder hiervoor te moeten betalen?

83 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven