![WAT ZIJN HOOFDING OF TITEL TAGS EN HUN IMPACT OP SEO 1 Titel tags of hoofding tags van H1 tot H6](https://www.onlineoctopus.net/wp-content/uploads/2024/07/titel-tags.png)
ALLES WAT JE ALTIJD AL WILDE WETEN OVER HOOFDING OF TITEL TAGS EN SEO
Ging je aan de slag met je website en vraag je je af waarvoor die H1 tot H6 tags dienen? Of heb je nog nooit van hoofding tags gehoord?
Wat tags precies zijn, waarvoor deze header tags dienen en wat hun impact is op SEO, verneem je hier.
WAT IS HTML?
Om te begrijpen hoe tags een impact kunnen hebben op de SEO (zoekmachine optimalisatie) van je website, is het belangrijk om te weten hoe een website in elkaar zit.
De belangrijkste code waaruit een website is opgebouwd is HTML code of de Hyper Text Markup Language.
Deze eenvoudige code is de basis van elke website.
Door andere soorten codetalen aan je HTML toe te voegen, ga je voor extra’s:
- CSS (of Cascading Style Sheets) voor een mooiere opmaak en lay-out
- JavaScript voor een interactievere website
Wil je graag weten hoe die HTML code van een website eruitziet? Dan klik je met je rechtermuisknop op eender welke website pagina in je browser en kies voor “Inspecteren” of “Paginabron weergeven”.
WAT ZIJN HTML TAGS?
![WAT ZIJN HOOFDING OF TITEL TAGS EN HUN IMPACT OP SEO 2 image](https://www.onlineoctopus.net/wp-content/uploads/2024/07/image.png)
Deze HTML code bestaat uit verschillende tags die aan de zoekmachine aangeven hoe een webpagina in elkaar zit, over welk onderdeel van de pagina het gaat en hoe die code in de browser wordt weergegeven. Denk bv maar aan <strong> de tag om een tekst vet weer te geven. Of de tag bij een afbeelding (alt tag of alternatieve tag) om aan de zoekmachine of slechtziende weer te kunnen geven wat er op een afbeelding te zien is.
Dankzij de hedendaagse content management systemen zoals WordPress, Wix, Squarespace, etc hoef je helemaal geen HTML code meer te kunnen schijven om een website te maken.
Door blokken of stukken toe te voegen, schrijft het systeem automatisch de achterliggende HTML code voor jou.
En door gebruik te maken van SEO plug-ins, komen bv de meta titel tag en de meta omschrijving tag netjes in de opmaak van je website HTML code te staan, zonder dat jij aan die code moet prutsen.
![WAT ZIJN HOOFDING OF TITEL TAGS EN HUN IMPACT OP SEO 3 HTML tags maken aan de zoekmachine duidelijk hoe de webpagina in elkaar zit](https://www.onlineoctopus.net/wp-content/uploads/2024/07/titel-tags-1-768x512.png)
DUS WAARVOOR DIENEN DEZE HOOFDING TAGS OF TITEL TAGS?
Nu je weet wat HTML tags precies zijn, is het belangrijk om te weten wat de taak is van de header tags (titel of hoofding tags).
Het is belangrijk je website een deftige structuur mee te geven en deze heading tags (H1 tot H6) dragen daartoe bij.
![WAT ZIJN HOOFDING OF TITEL TAGS EN HUN IMPACT OP SEO 4 De titel tags H1 tot H6 geven aan je tekst structuur](https://www.onlineoctopus.net/wp-content/uploads/2024/07/titel-tags-2.png)
Weet je nog hoe je vroeger een verslag moest schrijven als huiswerk? Je verslag had 1 hoofdtitel, die precies vertelde waarover het verslag ging en daarna kreeg je een hoofding structuur die de opmaak van het verslag verder verduidelijkte.
Aan de hand van de inhoudstabel met al die titels, kon je precies al opmaken waarover het verslag ging en hoe de inhoud gestructureerd was.
Hetzelfde geldt voor elke website pagina. Of het nu om een blog post gaat, een productomschrijving of een informatieve website pagina of landingspagina, elke pagina benodigt één H1 header tag.
De andere voorziene header tags van H2 tot en met H6 verduidelijken de structuur van een lange tekst.
Deze header tags zitten mee in de HTML code en maken aan de zoekmachine duidelijk waarover je website pagina precies gaat en hoe die structureel in elkaar zit. Een H1 tag heeft meestal de grootste en opvallendste opmaak, terwijl de volgende titels een logische en duidelijke structuur volgen. Zo weet de zoekmachine perfect hoe het een webpagina in de browser moet weergeven.
HET BELANG VAN DE H1 TITEL TAG VOOR SEO
Elke website pagina verdient een unieke en beknopt omschrijvende H1 tag die precies aangeeft waarover die pagina gaat. Gebruik je voor verschillende pagina’s dezelfde titel tag, dan beschouwt de zoekmachine die pagina’s als identiek en dubbele inhoud is nutteloze inhoud.
Idealiter is deze H1 titel tag op je website pagina zelf, gelijkaardig, maar niet per se hetzelfde als de titel tag van de meta omschrijving die terecht komt in de snippets op de zoekmachine resultaten pagina.
Het is dan ook belangrijk je relevantste zoekwoorden voor die pagina (of blog) in de H1 tag te verwerken en best zo ver mogelijk vooraan. Je wil namelijk dat die website pagina of dat blog artikel naar boven komt in de zoekresultaten indien mensen zoeken naar dat bepaald antwoord op hun zoekvraag.
Hetzelfde geldt ook voor je producten in je webshop. Met een titel tag als “sneaker” alleen kom je er niet. Wat denk je van “Witte, trendy sneaker met zwarte details van het merk N om te rennen”?
DE TITEL TAGS H2 TOT EN MET H6 ZORGEN VOOR EEN OVERZICHTELIJK WEBSITE STRUCTUUR
![WAT ZIJN HOOFDING OF TITEL TAGS EN HUN IMPACT OP SEO 5 De uniforme structuur van titel tags](https://www.onlineoctopus.net/wp-content/uploads/2024/07/titel-tags-3.png)
Bij langere teksten zijn de onderliggende titel tags van H2 tot en met H6 zeker zo belangrijk. Met een juiste indeling en een goede titel tag structuur, ziet zowel de zoekmachine als de lezer een duidelijk overzicht in de langere tekst.
Geef elke titel tag een bijpassende opmaak zodat het onderscheid in titel tags meteen opvalt: allemaal hoofdletters, een andere kleur dan je paragraaf tekst, onderlijnd, vet, …..
Een H2 header mag gerust wat groter zijn dan een H3 header.
Meestal heb je niet alle titel tags nodig, maar bij een extreem lange tekst kan het toch handig zijn.
De zoekmachine leert zo de belangrijkste punten in je artikel, pagina of productomschrijving kennen en dankzij deze tags wordt alles mooi weergegeven in de browser.
Hoe belangrijker de titel, hoe hoger de tag ranking, met 1 als de nummer 1.
DENK GOED OVER JE TITEL TAGS ZOEKWOORDEN NA
Aangezien de titel tags zowel voor zoekmachines als lezers erg belangrijk zijn, kan je best hier goed over nadenken.
Welke zoekwoorden zullen je ideale bezoekers intoetsen om op jouw stuk content terecht te komen? Aangezien Google door middel van rich snippets vaak al meteen vragen beantwoordt op de zoekmachine resultaten pagina door een stuk website tekst te tonen, is het belangrijk om te weten welke zoekvraag dat stuk tekst beantwoordt.
En een titel tag met de juiste en relevantste zoekwoorden erin, geeft meteen weer waarover dat stuk tekst gaat.
Lezers die weinig tijd hebben, kunnen zo snel een stuk tekst overslaan en enkel de paragraaf lezen die hen het meeste boeit.
GEEF JE TITEL TAGS EEN EENVORMIGE OPMAAK
De meeste website platformen, zoals WordPress geven je de mogelijkheid bij het ontwerpen van je website, éénmalig een uniforme opmaak te voorzien voor je verschillende titel tags.
Zo hoef je slechts 1 keer de weergave aan te passen en kan je daarna telkens gebruik maken van de betreffende tag, die dan telkens hetzelfde wordt weergegeven.
Op die manier verkrijg je een mooie eenvormige, duidelijk gestructureerde website, waarbij de H1 header het meeste opvalt en de H2 headers opvallende aandachtspunten bieden in je website teksten.
Wil je dit ooit aanpassen, dan hoef je dit ook slechts 1 keer te doen, om zo meteen je hele website van look te veranderen.
DOOR GEEN GEBRUIK TE MAKEN VAN DE TITEL TAGS, MIS JE SEO OPPORTUNITEITEN
Veel te vaak kom ik websites tegen van ondernemers die hun eigen website gemaakt hebben. Ze hebben meestal geen idee van het bestaan van deze verschillende titel tags en weten totaal niet waarvoor ze dienen.
Ze doen een titel extra opvallen door aan de paragraaf tekst een bepaalde opmaak te geven (groter, vetter, onderlijnd, enz.) maar dit verandert niets aan de achterliggende tag code van deze titel. Die wat de zoekmachine betreft gewoon mee in je paragraaf tekst staat.
Zo heeft je website pagina dan wel voor je gebruiker een bepaalde overzichtelijke structuur, maar help je de zoekmachine niet verder. Want een zoekmachine “ziet” een website niet zoals wij die zien. Door de HTML code te lezen weet de zoekmachine hoe een website weergegeven wordt in de browser en die titel tags zijn hierbij een onmisbare hulp!
HOOFDING TAGS: EEN ONMISBAAR SEO ONDERDEEL
Hoewel de H1 titel tag misschien het allerbelangrijkste is voor de zoekmachine optimalisatie van je website, mag je de onderliggende hoofding tags niet wegcijferen.
Niet voor niets bestaan er 6 hoofding tags, om zo je websitepagina’s meer structuur te geven. Je hoeft ze niet overal allemaal te gebruiken, maar doe het WEL indien het van toepassing is.
Zit je met vragen over deze H-tags of kan je hulp gebruiken bij de optimalisatie van je website?
Neem dan vrijblijvend contact op:
![WAT ZIJN HOOFDING OF TITEL TAGS EN HUN IMPACT OP SEO 6 HTML tags vormen de hele opmaak van je website](https://www.onlineoctopus.net/wp-content/uploads/2024/07/HTML-TAGS.png)
Vond je dit artikel over hoofding tags interessant en wil je deze kennis graag met anderen delen?